Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är partierna rädda för?

/
  • Emil Källström (C) var en av få västernorrländska toppkandidater som bedrev en seriös personvalskampanj.

Endast var femte väljare i Västernorrland utnyttjade möjligheten att kryssa en kandidat i riksdagsvalet. Med 21,2 procent blev Västernorrland den fjärde sämsta riksdagsvalkretsen i landet sett till personröstning.

Annons

Betyder det att västernorrlänningar rent generellt är väldigt nöjda med hur partierna utformat sina listor och därför väljer att lämna dem oförändrade?

Nej, det handlar nog snarare om en kultur där partierna valt att inte uppmuntra inbördes tävlan mellan kandidaterna och där rädslan är stor för att väljarna ska ändra på något som de försiktiga och förändringsobenägna partistämmorna i sann konsensusanda beslutat. Partiernas ombudsmän och valberedningar anser sig så klart veta bättre än väljarna vad väljarna behöver för representanter nere i Stockholm...

Undantag finns givetvis. Emil Källström (C), som 2010 blev den förste västernorrländske kandidaten att kryssa sig in i riksdagen, personvalskampanjade hårt även i år och fick ordentlig utdelning. Källström fick ihop 1 916 kryss, vilket var 648 kryss mer än för fyra år sedan, och detta trots att Centerpartiet backade i valet.

Ingen annan av de kandidater som till slut fick riksdagsmandat lyckades dock ta sig över de fem procent kryss som krävs för att kunna kalla sig personvald, men om inte spärren funnits där hade vi fått se förändringar på listorna. Eva Lohman (M) fick exempelvis färre kryss än Elin Nilsson och hos Socialdemokraterna blev Eva Sonidsson och Ingemar Nilsson sjua respektive tia sett till antalet personröster.

Det var tråkigt att vi inte fick se fler ordentliga personvalskampanjer i årets valrörelse. Politiken i den här delen av landet skulle må bra av fler profilerade partiföreträdare.

Att inte fler lokala partiledningar uppmuntrar sina kandidater att personvalskampanja hårdare är dessutom en gåta med tanke på att en kandidat på kryssjakt kan ge draghjälp åt ett helt parti.

Men när man såg hur ljumma kampanjer vissa partier i Västernorrland drev i årets valrörelse började man undra om det kanske inte bara var kryss man var rädda för, utan röster överlag.

Mer läsning

Annons