Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad feminism borde handla om

Annons
En fråga som måste ställas är om Feministiskt initiativs (Fi) intåg på den politiska arenan verkligen gynnar jämställdheten i Sverige. Det vore bra om partiet kunde fungera som en blåslampa i baken på de andra partiernas politiker så att jämställdhetsfrågan inte alltid prioriteras bort till förmån för andra frågor och reformer. Fi skulle kunna bli en garant för att frågan hålls vid liv och att beslut inom alla politikområden genomsyras av ett jämställdhetstänkande. Det vore den optimala situationen. Den verkliga är nog snarare så att Fi gör feminismen och jämställdheten en björntjänst. Om detta skrev den numera avhoppade Fian och riksfeministen Ebba Witt Brattström i söndagens Dagens Nyheter.
Hade jag varit en sökande tonåring som bevittnat Fi i aktion hade jag sagt till mig själv: om det här är feminism så är det inget för mig, skriver hon i sin debattartikel.
Tanken med det feministiska initiativet var från början att skapa en tvärpolitisk lista där alla från radikalfeminister på vänsterkanten till borgerliga feminister skulle kunna enas. Vi på ST är tveksamma till tvärpolitiska partier då valsystemet ser ut som det gör i dag, läs ledaren från i tisdags för ett utvecklat resonemang om detta. Tanken med en tvärpolitisk gruppering som verkar för jämställdhet är dock riktig, men det bör inte vara ett politiskt parti. Varför skulle det inte kunna bildas ett blocköverskridande jämställdhetsnätverk i riksdagen, där politiker från alla partier kan träffas och diskutera hur man gemensamt bäst gynnar en jämställd utveckling?
När nu vänsterfeminister så totalt dominerar Fi så är det lätt hänt att unga flickor och pojkar som inte finner den kollektivistiska vänstern tilltalande tar avstånd från feminismen. Det är mycket olyckligt att de borgerliga partierna har låtit vänstern ha monopol på feminismen. Om det är någon ideologi som konsekvent kämpat för människors lika rättigheter oavsett kön, klass, etnicitet, sexuell läggning eller vad det än må vara, så är det liberalismen. Det är den ideologi som mest av alla betonar varje människas rätt att vara precis som han eller hon vill utan att bestraffas eller belönas för sina val. Precis det är vad feminism i praktiken handlar om.

"en blåslampa i baken på de andra partiernas politiker

Mer läsning

Annons