Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med skogsdelen?

/
  • Jan Johansson avgår som VD för SCA. Vid bolagsstämman i vår försvinner även styrelseordförande Sverker Martin-Löf. Frågan är vad det betyder för skogsindustridelen av SCA.

Annons

Så har också SCA:s VD Jan Johansson avgått. Få är förvånade, och få tycker att det är oförtjänt. Fartblindheten blev övertydlig. Ilskan är tydlig inte minst bland aktieägarna – i många fall detsamma som allmänheten genom sina pensionsfonder. Ilskan finns också hos personalen.

Det är svårt att ta sparkrav på ansvar när de allra högsta hönsen tar sig personliga friheter med företagets pengar. Kraven inför nästa års avtalsförelse lär heller inte minska.

När detta är sagt så finns ändå en stor oro kvar. Vad händer med det före detta skogsföretag när nu nya kvastar ska sopa. Sen länge är ju SCA i än större utsträckning ett hygienföretag inriktat på enskilda konsumenter. Snart träder även Sverker Martin-Löf med sin Sundsvallsbakgrund av som styrelseordförande.

Det är omvittnat att skogsindustridelen legat honom väldigt varmt om hjärtat. Beslut om storinvesteringen i Tunadals sågverk är redan taget. Den oro som inte minst facket nu känner, gäller den planerade storinvesteringen på fabriken i Östrand till 800 000 ton pappersmassa per år.

Vi kan utgå ifrån att de kalkyler som ligger till grund för den planeringen inte förändras därför att nya krafter tar vid på toppen. Men risken är förstås att man gör andra prioriteringar.

Det är också väl känt att det på aktiemarknaden funnits starka krafter för att bryta loss skogsdelen från koncernen. Det kravet har väl dämpats av aktiekursens goda utveckling under Jan Johanssons sju år vid rodret. Men oron finns där. Skogsindustrins konjunkturkänslighet är välkänd. Men även vid de strukturella problem som de Ortviken nu har, bör Sundsvall i fortsättningen gynnas om SCA hålls ihop som en koncern.

Mer läsning

Annons