Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har vi lärt?

Annons
I dag är det på dagen ett halvår sedan en jordbävning och en gigantisk flodvåg ödelade såväl stora delar av Sydostasien som många familjers liv. För oss som hade turen att varken drabbades personligen eller har anhöriga som drabbats har livet återgått till det normala, men för de drabbade blir livet aldrig detsamma igen. Det är något man får lära sig att leva med.

Visst känns det fel att försöka ta politiska poäng på naturkatastrofer och mänskliga tragedier, men någonstans, någon gång måste ansvar kunna utkrävas och frågorna måste kunna få ett svar. Varför fungerade inte den svenska krishanteringen? Visst, det inträffade på annandag jul, då många är lediga. Visst, det hände på andra sidan jordklotet. Och visst, självklart, det var det svårt att inse katastrofens omfattning till att börja med. Det är såklart delförklaringar. Men faktum kvarstår, svensk krishantering fungerade inte. Det tog för lång tid att reagera, och när vi väl reagerade så gjorde vi inte tillräckligt. I ett flertal andra länder reagerade myndigheterna mycket snabbare och betydligt mer resolut än i Sverige. Även i dessa länder var det julhelg och långa avstånd. Även för dem var det svårt att beräkna omfattningen.

Och vad har vi lärt oss av det som inträffat? Om något skulle ha hänt nu under midsommarhelgen då många är lediga hade vi då haft någon beredskap? Eller är UD och andra berörda myndigheter lika obemannade som ST:s redaktion är under denna sommarens höjdpunkt? Vad har vi lärt oss av tidigare katastrofer? Det minsta vi kan kräva är att vår krishantering skall fungera om snarlika saker inträffar igen, de lärdomarna måste myndigheterna ha tagit. Men det ligger i katastrofens natur att det är något oförutsett som inträffar, sannolikheten en flodvågskatastrof till är ganska liten, men att någon katastrof oklart vad kommer att inträffa igen, är däremot högst sannolikt. Det är den vi måste ha beredskap för.

Om vi skall försöka se någon ljuspunkt i detta kompakta mörker så är det den enorma generositet och välvilja som vi svenskar har visat. Omkring en miljard kronor har vi samlat in till katastrofens offer och till återuppbyggnaden. Därtill kommer cirka 600 miljoner kronor som staten har skänkt i bistånd. Dessa pengar har gjort att många av dem som annars skulle ha dött i sviterna av flodvågen nu faktiskt har klarat sig. Det kan vi vara stolta över.

Mer läsning

Annons