Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga satsa på hyresrätter

/
  • Det behövs fler bostäder i Sundsvall och byggkranar är högst välkomna.

Att möjligheterna för att bygga fler bostäder i Sundsvall nu undersöks, som ST kunde berätta om i söndags (4/1), är förstås bra. I korthet handlar det om ett femtontal villor på Södermalm, Haga och vid Norra Berget.

Annons

Efterfrågan på bostäder, särskilt i centrala Sundsvall, överstiger storligen utbudet. Det som i första hand behövs är fler hyresrätter, varför det är något märkligt att det som planeras är att bygga fler villor. Flerfamiljshus torde vara ett bättre alternativ om kommunal mark ska användas, detta för att få så många bostäder som möjligt på den mark som ska användas.

Förvisso är det ett faktum att ett ökat utbud av bostäder – oavsett det rör sig om hyresrätter, bostadsrätter eller villor – får följdverkningar också för de andra bostadsformerna. Detta då den familj som flyttar till en nybygd villa rimligen lämnar ett boende som då blir tillgängligt för någon annan. Men att prioritera att anlägga fler tomter för att bygga villor är lite bakvänt.

Förtätning är i dag ett populärt begrepp när stadsplanerare ska fundera över hur städer ska kunna växa. Det innebär att fler ska kunna bo på samma yta, till exempel genom att bygga mer på höjden. Detta som följd av att allt fler vill bo allt mer centralt.

Dessvärre är förtätning sällan särskilt populärt bland de som redan bor i städerna. Detta då ett ökat utbud dels riskerar att sänka priserna på andra bostäder, något som inte är populärt bland dem som har köpt sitt boende. De som bor i en stad och inte direkt gynnas av att fler bostäder byggs brukar också tendera att värdera grönområden och dylikt högre än de stadsplanerare som ser potentiell mark för nya bostäder. Men är det en sak vi inte saknar i Sundsvall så är det grönområden och närhet till naturen. Det är alls inte omöjligt att bygga mer och ändå bevara den naturnära känsla som Sundsvall har.

På det hela taget är det ändå förstås bra att bostadsbyggandet kommer igång. Fler privata aktörer måste lockas att sätta spaden i marken i Sundsvall. Av någon anledning verkar sitta det långt inne i Sundsvall samtidigt som det tycks gå alldeles utmärkt att bygga i andra städer av liknande storlek och med ungefär samma förutsättningar. Det är märkligt. Kan kommunen hjälpa till genom att göra kommunal mark tillgänglig så är det förstås bra, men det är knappast hela lösningen.

 

Mer läsning

Annons