Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga visa sossarnas eget mål

/

Annons

Varför röstar folk på SD? Kan det vara att de är rasister? Några är förstås det. Alltför många. Troligare är att många väljer att förtränga att de röstat på ett rasistiskt parti. På något sätt vill de protestera mot sin situation.

Göran Persson, före detta statsminister (S) och i dag Sveriges skickligaste politiska analytiker menar att likheterna mellan de stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna blivit för stor.

Stockholmsfixeringen har samtidigt gjort att många som på landsorten ”lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar och jordbruk som läggs ner”, har protesterat genom att rösta på SD.

Jag tror att han har rätt. Han säger också, precis som Socialdemokraternas nuvarande partiledare Stefan Löfven, att ”något gått sönder i Sverige”.

Visst är det så när den som blir sjuk kan ställas utan pengar och den som blir arbetslös får hälften av inkomsten, eller oftare ingenting alls. Samtidigt får pensionärerna mindre pengar när finansmarknaderna havererar.

Den kritiske kan förstås invända att problemen med både mobiltelefoner och tåg grundlades under Perssons tid vid makten. Men desto bättre är det förstås att han nu ser problemen. Däri skiljer han sig dramatiskt från de borgerliga som sitter nöjda. Reinfeldts sista fyra år präglades av stillastående.

Jag tror att Persson drar rätt slutsats. Sossarna måste våga visa att man står för något annat än Moderaterna. Problemet nu är att valresultatet tvingar fram kompromisser som inte blir lätta att försvara. Kampen mot SD är bara i sin linda.

Mer läsning

Annons