Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar de fälla förslaget och slå mot de unga?

/

Annons

Så kom då regeringsbeslutet om att 90-dagarsgarantin ska införas. Arbetslösa ungdomar ska inom 90-dagar ha rätt till antingen utbildning, praktik/traineeplats eller jobb. Ingen ska lämnas åt sitt öde!

Den nya regeringen har tagit fram resurser för 13 000 platser i vuxenutbildning och 32 000 traineeplatser i offentlig sektor, framförallt i äldreomsorg, och hälso- och sjukvården.

Arbetsförmedlingen får nu i uppdrag att förbereda ett införande, och regeringen vill föra samtal med kommunerna kring hur denna reform ska genomföras.

Detta socialdemokratiska förslag, med ursprung i den socialdemokratiska ungdomsrörelsen, SSU, var ett av de tyngst vägande förslagen i valrörelsen, och det bidrog säkert till att sossarna, landets största parti, gick lite framåt i valet.

Inte bara många unga utan också deras föräldrar och farföräldrar förundrades över den borgerliga regeringens passivitet på detta område. Så märkligt var det att de unga skulle gå öppet arbetslösa i 90-dagar innan man överhuvudtaget fick någon hjälp alls.

Nu har alltså statsminister Stefan Löfven hållit sitt löfte att detta skulle bli sitt allra första regeringsbeslut. Att krisen kring Ebolasmittan fått gå före ursäktar nog de flesta.

Problemet är i stället ett annat. Det finns i dag ingen majoritet för förslaget i Riksdagen. De borgerliga avvisar idén och Sverigedemokraterna gör likadant.

Ser man till riksdagsmajoriteten är det enkelt. Då faller förslaget antingen i budgetbehandlingen, eller genom att de borgerliga väljer att bryta ut reformen ur budgeten.

Men frågan är om de borgerliga verkligen vill gå till val på att sätta kampen mot ungdomsarbetslösheten på undantag. Det blir knappast en valvinnare för de borgerliga. Däremot kan det bli det för sossarna. Svante Säwén

Mer läsning

Annons