Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen till Rosenbad

Annons
Fyra filer, en gemensam färdriktning. Detta är kanske det enklaste sättet att beskriva den väg till Rosenbad som de borgerliga partierna i Allians för Sverige stakat ut. När centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna igår presenterade sina förslag till hur man vill forma den ekonomiska politiken, skedde det med var sitt budgetalternativ dock med en gemensam hård kärna. Denna kärna består av inkomstskattesänkningar som gynnar låg- och medelinkomsttagare samt sänkningar av olika bolagsskatter. Allt detta syftar till att driva en politik där det lönar sig att arbeta, men kanske framför allt, att fler människor än i dag skall få reella chanser att verkligen skaffa sig ett riktigt jobb.
Det sista kan bara bli möjligt om fler företagare vill och vågar anställa. Förutsättningar för detta är bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för nyanställningar, slopad medfinansiering av tredje sjukveckan, avskaffande av förmögenhetsskatten, riskkapitalavdragen och en rättvisare beskattning av fåmansbolagen. Lägg till detta möjligheten av många tusentals nystartade företag i spåren av det så kallade RUT-avdraget, samt en generellt sett effektivare arbetsmarknadspolitik med nystartsjobb för långtidsarbetslösa för flyktingar och ungdomar. Först då har svensk arbetsmarknad stora möjligheter att bli betydligt ljusare.
I alliansens gemensamma budgetförslag sänks inkomstskatterna med måttliga 37 miljarder kronor under 2006. Företagsskatterna sänks med 14 miljarder kronor (arbetsgivaravgifter, sänkt förmögenhetsskatt och skatteavdrag för hushållsnära tjänster etcetera). Detta finansieras bland annat med en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring där egenavgifterna höjs. A-kassan sänks från 80 till 70 procent efter 200 dagar och till 65 procent efter 300 dagar och ersättningens storlek blir då i paritet med ersättningen till förtidspensionärerna. Skattesänkningarna bakom denna arbetslinje är alltså finansierade, en hederlig politik till skillnad från dagens regeringsunderlag som måste låna pengar utomlands för att betala reformer man hoppas kunna köpa väljarnas röster med.
Olikheterna mellan dagens regeringsunderlag och den borgerliga alliansen är sannerligen stora. Detta kan till exempel uttryckas i termer av enighet och oenighet. Enighet där vänsterkartellen precis som de borgerliga alliansen lyckats ena sig i ett antal budgetfrågor. Men därtill oenighet. Vänsterkartellen saknar alliansens signum; viljan och förutsättningar för att samarbeta genom att bilda en gemensam regering.

\"En politik där det lönar sig att arbeta

Mer läsning

Annons