Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valets trumfkort?

Annons
För någon månad sedan skrev Per T Ohlsson, Sydsvenskans politiske redaktör, en intressant artikel om centerpartiet och Maud Olofsson. Han resonerade kring att Olofsson kan bli borgerlighetens trumfkort i den kommande valrörelsen. Och efter helgens partistämma, som avslutas i dag, känns det som att han kan få rätt. Partiet har blivit tydligare i sin borgerliga tillhörighet och Maud sa i ett anförande att \"partiet gick vilse en tid\" men att man nu hittat tillbaka till den rätta vägen. Underförstått var det en kritik av den tidigare ledare Olof Johanssons samarbete med socialdemokraterna.

Centern har påbörjat den förändring som var nödvändig för att göra partiet intressant i en ny tid då jordbruksnäring i stort sett är utrotad i Sverige och antalet bonderöster blir allt färre. Men förändringen är säkert inte alldeles enkel, och hur pass förankrad är politiken bland centerpolitiker ute i kommunerna? På lokalplanet är det inte helt ovanligt med koalitioner mellan centern och socialdemokraterna. Men ser vi på lokalpolitiken runt om i landet kan man finna många oheliga allianser där vitt skilda partier samarbetar på ett sätt som vore otänkbart i rikspolitiken.

Det svåra för centern är att lyckas med att förändra sin image tillräckligt mycket för att kunna locka nya väljare men samtidigt inte så mycket så att hon stöter bort gamla kärnväljare. Moderaterna, som också har ändrat kurs under den nya ledningen lider inte av samma problem. När det nya moderaterna drar till vänster så har de kritiker som finns inom partileden ändå inget annat parti att ta sin tillflykt till, så till vida de är förankrade i den liberal-konservativa ideologin och inte vill rösta på det värdekonservativa kristdemokraterna. Men för centerns väljare finns flera alternativ. Anser kärnväljarna att partiet drar för mycket åt höger kan de lämna partiet för socialdemokraterna, och drar det för mycket till vänster kan folkpartiet vara ett tänkbart alternativ.

Men kan Maud Olofsson och centerpartiet lyckas positionera sig på ett sådant sätt att de kan ta väljare från socialdemokratin, men ändå vara tydligt förankrade i borgerligheten så har partiet hittat en gyllene position i den svenska politiken. Och då kommer Maud att bli det trumfkort som Per T Ohlsson talade om.

\"hur pass förankrad är politiken

Mer läsning

Annons