Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet – inget för vänsterpartiet

Annons
Inom sju år vill vänsterpartiet inordna all tandvård i den offentliga vården och de vill ha gemensam finansiering. Detta låter för de flesta bra tänk att bara behöva betala vanlig läkaravgift för tandläkarbesöket?
Men det är inte så enkelt. Sjukvården har som alla vet stora problem. Långa vårdköer, brister och svårt att få finansiering. Skulle då tandvården verkligen må bättre av att inordnas i denna röra?
"Tänderna ska vara en del av kroppen" menar vänsterpartiet med flera visserligen ligger det något i det men problemet är att på få andra ställen är kostnaden viktig för den förebyggande vården. Ju bättre man sköter sina tänder desto lägre bli kostnaden. Om den moroten försvinner är det väldigt svårt att förutse kostnaderna för en allmän och lika tandvård. Dessutom finns i dag mängder av privattandläkare som genom en sådan reform helt skulle försvinna. Och eftersom tandvård oftast är förknippat med rädsla för många snarare än att man inte har råd vore det riktigt illa om valfriheten offrades på den landstingsdrivna vårdens altare. Ett högkostnadsskydd vore mycket bättre för då får de som har problem hjälp och den stora majoriteten får fortsätta välja tandläkare och nivån hos den egna förebyggande vården.

Mer läsning

Annons