Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen kompromiss

/
  • Folkpartiets Jan Björklund presenterar en kompromiss om skolan tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Annons

Skolpolitiken har i decennier varit en partipolitisk arena. Resultatet har varit långtgående experiment som i de flesta fall slagit fel, med sjunkande skolresultat som följd. Sant är att det en gång i tiden, i den vällovliga ivern att betona skolans sociala roll, fanns en tendens att underskatta kunskapens betydelse. Lika sant är att borgerliga försök att strama upp det hela lett till misslyckade åtgärder som likt allt fler centrala prov, mest lagt administrativa bördor på lärarna, som i sin tur tagit tid från inlärandet av den nödvändiga kunskapen. Till detta ska läggas den så omhuldade valfriheten – friskolorna – som mest orskakat högre lokalkostnader och ökad segregation – som i sin tur försämrat skolresultaten.

Behovet av kompromisser är akut. När regeringen och de borgerliga nu enats om ett begränsat försök med de borgerligas käpphäst, betyg från fjärde klass, så har det flera fördelar.

För det första slipper vi risken för ett förhastat beslut i riksdagen om de borgerliga tar nyfascistiska SD till hjälp för att driva igenom en sådan förändring. För det andra bör en kompromiss kunna bidra till att öka möjligheterna till gemensamma lösningar även i andra frågor. Sant är att lärarfacken liksom de flesta i skolvärlden är negativa till dessa betyg. Samtidigt bör en frivillig försöksverksamhet inte skapa alltför stora problem för barnen heller. På pluskontot ska också läggas att ett par av de centrala prov som stjäl tid från undervisningen, också görs frivillig.

Men hur taktiskt är det då att hjälpa den i sitt eget parti svårt skadskjutne folkpartiledaren Jan Björklund till en något han kan beskriva som en framgång? Jag tror att det är klokt att i stället koncentrera sig på hur förslag påverkar verkligheten. Svensk skola behöver mindre av konflikter och mer av kompromisser.

Mer läsning

Annons