Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna globaliseringen

/
  • Irlands premiärminister Bertie Ahern och Storbritanniens Tony Blair är två ledare som visat att globalisering går att förena med låg arbetslöshet.

Annons
Många av EU-ländernas stats- och regeringschefer brukar prisa den inre marknaden och frihandel i allmänhet. Åtminstone när de träffas på toppmöten och skall komma överens om högtidliga deklarationer. När regeringsplanen sedan landat på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris eller på Leonardo da Vinci i Rom så är tongångarna annorlunda. Då skall de nationella intressena värnas. Åtminstone tror man att det är det man gör genom tullar och murar, när det egentligen är precis tvärtom. Det är en otjänst mot det egna landets ekonomi att skydda den från konkurrens.
Att låta det egna landets näringsliv leva i en skyddad verkstad gynnar bara ineffektivitet. På så sätt hålls olönsamma företag under armarna i längden leder detta bara till ekonomisk stagnation. Det är en naturlig del i ekonomisk utveckling att ineffektiva företag slås ut och mer effektiva tar över. Om inte detta skulle ske skulle allting betinga ett högre pris. Billiga kläder vore ett minne blott om vi skulle ha förhindrat en nedläggning av vår tekoindustri på 60- och 70-talet. Skulle vi ha motverkat billiga mikrochips och datorer från Fjärran Östern så skulle ST fortfarande sättas för hand och reportrarna knacka ner texter på gamla ABC 80-datorer från Facit.
Protektionism är förvisso ingenting som enbart tillkommer EU:s ledare, det vore orättvist att påstå. USA:s president George W Bush talar ofta väl om "free trade" i högtidstalen i praktiken har han infört tullmurar för att skydda den egna stålindustrin. Den kinesiska regeringen vill att resten av världen skall öppna sina marknader själva har man skyhöga tullar på utländska bildelar för att skydda inhemsk industri. Nu senast är det dock EU som till veckan skall försöka minska importen av skor från Kina.
Visst kan detta innebära problem för vissa länder som tappar stora mängder jobb till länder med billigare arbetskraft. Den enkla men kontraproduktiva vägen är då att försöka hindra denna jobbflytt istället för att skapa förutsättningar för nya jobb. Det finns exempel på länder som visat att det mycket väl går att välkomna utveckling och samtidigt ha låg arbetslöshet. Storbritannien och Irland är två av de EU-länder som mest öppnat sina ekonomier och accepterat globaliseringen samtidigt som dessa länder har hög tillväxt och låg arbetslöshet.

Mer läsning

Annons