Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välstånd bortom statistiken

Annons
Enligt lönestatistiken är Sverige ett av världens mest jämlika samhällen. Visst finns det stora välståndsskillnader även i Sverige, men de beror i förvånansvärt liten utsträckning på vad man har för yrke och hur mycket man arbetar.

Ett exempel: En hotellstädare som jobbar heltid tjänar i snitt drygt 15 000 kronor i månaden. Efter lämplig utbildning kan han få jobb exempelvis som frisör eller undersköterska. Efter skatt skulle det bli ungefär 700 kronor mer i fickan varje månad. 10 år senare kommer vår före detta hotellstädare att ha ökat sin livsinkomst med 84 000 kronor, jämfört med om han valt att fortsätta städa. Då har vi ändå inte beaktat kostnaden för utbildningen. Lek nu med tanken att vår hotellstädare inte bara byter jobb, utan också flyttar in i sin första bostadsrätt. Har han tur, kommer detta att visa sig vara en mycket god affär. Ett köp vid rätt tillfälle gör att han kan sälja med god vinst några år senare. Vinsten blir till en rejäl handpenning på nästa bostad - och så vidare. Efter 10 år kan den totala vinsten mycket väl vara uppemot en miljon.

Till detta kommer det trevliga i att ha ett eget och sannolikt allt rymligare boende under tiden. Livet handlar som tur är inte bara handlar om pengar. Hotellstädaren i vårt tankeexperiment kanske trivs mycket bättre som frisör. Men det är ändå slående att de ekonomiska konsekvenserna av valet att utbilda sig och ta ett mer kvalificerat jobb är så små i jämförelse med konsekvenserna av beslutet att köpa sitt första egna boende. Vad beror detta på?

Det finns två förklaringar. Den första är den sammanpressade lönestrukturen i Sverige. Ytterligare ett års utbildning ger i genomsnitt en ganska liten löneökning. Efter skatt och avbetalning på studieskulden blir skillnaden ännu mindre. Den andra förklaringen är de kraftiga variationerna på bostadsmarknaden. Eftersom vi inte har marknadshyror i Sverige, slår variationer i utbud och efterfrågan istället igenom kraftigt i priset på villor och bostadsrätter. Ett exempel: När regeringen startar högskolor runt om i landet, framställs det ofta som en jättechans för unga att skaffa sig en utbildning som ger trygga och välbetalda jobb. Men några år vid en mindre högskola är verkligen ingen garanti för trygg anställning eller hög lön. Däremot kommer alla som äger en liten etta där det startas en populär högskola att bli rikare när värdet stiger för att studenterna måsta ha någonstans att bo.

Av detta lär vi oss att ett samhälle kan ha stora välståndskillnader som inte alls syns i lönestatistiken. Det är förvisso fullt möjligt att öka sin levnadsstandard genom arbete och utbildning i Sverige. Men det går både fortare och enklare om man har turen att få in en fot på bostadsmarknaden vid rätt tillfälle.

Mer läsning

Annons