Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnigt pris

Annons
Under höga energipriser dignar både svensk basindustri och gemene man ned. Reglerna för koldioxidutsläpp innebär att elpriserna pressas upp då kraftverk eldade med olja, kol och naturgas måste betala mer om de överskrider de så kallade utsläppsrättigheterna. Trots att det finns gott om vatten i det svenska vattenmagasinen sägs elpriserna vara en femöring högre per kilowattimme än de \"borde\" vara. Glädjen att halvstatliga Vattenfall (och andra kraftproducenter som inte släpper ut koldioxid) tjänar storkovan är begränsad.
Visst är det bra att det kostar att släppa ut den gas som bidrar till den globala uppvärmningen, men vi går verkligen över ån efter vatten i detta land. Detta då den svensk energipolitiken inneburit en förtida kärnkraftsavveckling stick i stäv mot resultatet i 1980 års folkomröstning. Här hette det bland annat att kärnkraften skulle; \"avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd ...\"
Den minskade produktionen av el i svenska kärnkraftverk leder nu obönhörligen till dyrare el och ökat bruk av fossila bränslen. Detta är till skada för enskilda konsumenter och för miljön logiken är obegriplig och priset vi betalar för detta vansinne är för högt.

Mer läsning

Annons