Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänster om, marsch?

Annons
Under Fredrik Reinfeldts ledning har moderaterna tagit några kliv åt vänster. Så det är knappast fruktsamt för socialdemokraterna att fortfarande gasta om högerspöket. Men det är på sin plats att lyfta ett varningens finger. Det är inte önskvärt att moderaterna polerar bort alla vassa kanter och utstickande förslag bara för att vinna nya röster. Då riskerar det att inte bli något annat än ett slätstruket, vilje- och visionslöst parti där inte ens kärnväljarna känner igen sig.
En av det borgerliga regeringsalternativets styrkor är att de olika partierna har olika profiler. Men att de ändå ligger tillräckligt nära varandra för att kunna samregera utan större problem. Viktigt är dock att det framstår som ett tydligt alternativ, som inte marscherar alltför långt åt vänster i sin iver att vinna regeringsmakten. Då riskerar de att vid en eventuell valvinst finna sig i en situation där de inte vunnit det förändringsmandat Sverige så väl behöver.
Den icke-socialistiska oppositionens stora problem har traditionellt sett inte främst varit politiskt, utan pedagogiskt. Socialdemokratin har varit betydligt bättre på att spela det politiska spelet; att utmåla högern som ett hot mot den generella välfärden och framförallt på att vinna val.
Det finns flera exempel på frågor där moderaterna backat och gjort avbön från sin "gamla" politik. I vissa fall har partiet hamnat rätt, och i andra fel. Moderaterna vill inte längre sänka skatterna i samma utsträckning som tidigare, och de har i huvudsak slopat sin kritik mot den diskriminerande arbetsrätten. Det första exemplet är en positiv förändring, det underlättar för en gemensam borgerlig skattepolitik. Det senare är däremot ett exempel där moderaterna hamnat fel. Självklart skall det finnas en anställningstrygghet, men att principen "sist in, först ut" är i stort sett allenarådande vid personalneddragningar är olyckligt. En persons kompetens och betydelse för arbetsgivaren bör också tas in i kalkylen.
Om en borgerlig regering skall ha en reell möjlighet att påverka samhällsutvecklingen och styra in Sverige på rätt kurs, så måste de vara tydliga med vad de vill genomföra vid ett maktövertagande. Låt ingen väljare tro att en borgerlig regering skulle fortsätta i de hjulspår som socialdemokraterna har trampat upp under sitt långa maktinnehav. En lightversion av socialdemokraterna är ingen betjänt av.

"Nya hjulspår nödvändiga

Mer läsning

Annons