Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterns nya mönstersamhälle

Annons
Berlinmuren föll för lite drygt femton år sedan och Sovjetunionen upplöstes ett par år senare. Efter detta har vänstern febrilt sökt efter nya föredömen att beundra. Kuba har ju länge setts av många på vänsterkanten som ett mönsterland och under senare år har Venezuela lyfts fram som ett gott exempel där den \"demokratiska\" socialismen håller på att genomföras. Nyligen deltog Ung vänsters ordförande Tove Fraurud tillsammans med Castrotrogna kubaner och nordkoreanska medlöpare på Världsungdomsfestivalen som i år hölls i just Venezuela. Det är hög tid att syna vänsterns senaste bluff om Venezuela som paradiset på jorden.
Landets president Hugo Chavez är en mycket kontroversiell och omstridd politiker. Den tidigare officeren inledde sin politiska karriär genom att 1992 försöka genomföra en statskupp som lyckligtvis misslyckades, men som krävde hundratals dödsoffer. Kuppförsöket gjorde Chavez till ett känt namn bland venezolanerna och nyligen frisläppt ur fängelset ställde han upp i presidentvalet 1998 som han också vann. Till en början hade Chavez ett starkt stöd men i takt med att tiden gått och presidenten genomfört socialiseringar av företag och knutit mer makt till sig själv har stödet sjunkit. Många tidigare allierade har valt att göra gemensam sak med oppositionen. Ett försök av oppositionen att avsätta presidenten genom en folkomröstning misslyckades ifjol.
Hugo Chavez närmast allierade i Latinamerika är Kubas kommunistdiktator Fidel Castro. I helgen träffades de återigen för att smida gemensamma planer. Att Kuba ständigt bryter mot mänskliga rättigheter och fängslar människor för sina avvikande åsikter är allmänt känt. Men att Amnesty International har yttrat kraftig kritik även mot Venezuela och president Chavez har tyvärr inte uppmärksammats mycket i svenska medier. Bland annat har Amnesty skrivit en rapport med namnet \"Venezuela Human rights under threat\" (ungefär: Venezuela Hot mot de mänskliga rättigheterna). I den kan den intresserade läsa att kritik mot Chavez och landets säkerhetsstyrkor är kraftigt repressiva mot alla oppositionsyttringar; att oppositionella uppges ha dödats, behandlats illa och torterats i fängelser.
Sådan är den \"demokratiska\" socialismen. Sådant är vänsterns nya mönsterland. Vänstern är samma diktaturkramare nu som då, det är bara nya länder som omhuldas.

\"Chavez och landets säkerhetsstyrkor är kraftigt repressiva mot alla oppositionsyttringar

Mer läsning

Annons