Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterns utgiftskalas

Annons
Vänsterpartiet presenterade i går några av sina krav inför nästa budgetförhandlingar. 14 miljarder i nya \"satsningar\" föreslås. En stor del av pengarna vill partiet satsa på att kommunerna skall anställa mer personal. Något som går i linje med Göran Perssons tal om jobb som gardinupphängare åt äldre i förra veckans Björkvikstal.
Vänstern vill också höja taket i sjukförsäkringen och a-kassan. Det kan tyckas vara märkliga åtgärder i ett läge där alla jobbar eller i alla fall borde jobba intensivt med att få ner de höga sjuktalen och den höga arbetslösheten.
Hur skall utgiftskalaset då finansieras? Föga överraskande är det främst genom höjda skatter för höginkomsttagare som är vänsterpartiets medicin. Vänsters ekonomitalesman Lars Bäckström menade också att utgifterna ryms inom statens utgiftstak. Men det går att ifrågasätta. Igår varnade Konjunkturinstitutet för att inte alls finns utrymme för några ofinansierade utgiftsökningar om vi samtidigt skall kunna behålla det av riksdagen beslutade målet på ett 2 procentigt överskott. Ett överskott som skall användas för att beta av vår gigantiska statsskuld.

Mer läsning

Annons