Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterns vinsthat i Västernorrland

/
  • De socialdemokratiska landstingsråden i Västernorrland agerar som arga vänsterpartister i frågan om vinster i välfärden.

En sak är säker. Landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) kommer knappast få tulpaner, hurrarop och en dubbeldajm av de privata vårdföretagarna när hon firar drygt ett halvår vid makten.

Annons

Nej, i stället bjuder Jonas Alexandersson – som driver Humanresurs Hälsocentral i Örnsköldsvik – den rödgröna landstingsmajoriteten på syrliga karameller. Med stöd från Vårdföretagarna, Svenskt Näringsliv och de andra privat drivna vårdcentralerna drar nämligen Alexandersson landstinget i Västernorrland inför domstol.

Det handlar naturligtvis om det uppmärksammade beslutet i den så kallade vinstfrågan. Redan nästa år hoppas man att som första landsting kunna införa vinstbegränsningar inom vårdvalet.

Det är bra att ett rättsligt klargörande av vinstfrågan är att vänta. Mycket tyder nämligen på att de rödgröna landstingspolitikerna sysslar med vänsterpopulism och tom symbolpolitik, när de hotar att inskränka vinsterna för de privata vårdcentralerna. Vårdbranschens bedömning att vinstbeslutet strider mot såväl svensk lag som EU-rätten är förmodligen ändå den ståndpunkt som landstingsdirektören skulle komma fram till i den aviserade utredningen av vårdvalet.

Det noterbara i sammanhanget är dock inte att rödgröna politiker fattar beslut efter egna ideologiska övertygelser (snarare än vad som är lagligt och möjligt). Det anmärkningsvärda är att politikerna heller ägnar sig åt konkurrenterna och vinsthatet än den egna verksamheten.

Det stora problemet för primärvården i länet är i realiteten ett accelererande underskott, i storleksordningen 100 miljoner kronor under de senaste fyra åren, för de landstingsdrivna vårdcentralerna.

De rödgröna politikerna borde ställa högljudda frågor till de egna vårdcentralscheferna om varför de inte kan bedriva lika effektiv verksamhet som de bästa privata entreprenörerna.

Det är väl ändå ingen naturlag att landstingsdrivna vårdcentraler ska gå med underskott när privata utförare kan räkna hem miljonvinster?

Sug gärna på den syrliga karamellen ett tag, kära vinstmotståndare.

Mer läsning

Annons