Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är idéerna?

Annons
Varför har vi så få idépolitiker i Sverige? Här ska alla vara realpolitiker och pragmatiker. Inget fel med det kanske, de får säkert mer gjort än teoretiska ideologer, men det finns något tilltalande i politiker som drivs av en uppsättning idéer eller visioner, en ideologi helt enkelt. Kom att tänka på det när jag satt och slötittade på direktsändningen på nätet från SSU-kongressen häromdagen.
Högerfalangen tycks uteslutande bestå av realpolitiker medan vänsterfalangen verkar bestå av idealister som baserar sin politik på en vision om vilket samhälle de vill ha. Förvisso är deras vision komplett galen och de står för ungefär allting som jag inte står för. De tycks vilja ha ett samhälle där politiken ska styra och råda i varenda liten vrå av människors liv medan jag själv tycker att själva grundidén måste vara att människor ska ha friheten att bestämma över sina liv så långt det bara är möjligt. Men ändå, det känns ju som att de vill något i alla fall.
Jag har faktiskt funderat på det där en del, och jag kan inte riktigt förstå hur man kan vara socialdemokrat. Vänsterpartist, ok, då vill man ha ett kommunistiskt samhälle. Miljöpartister vill skrota alla bilar, att vi flyttar ut i skogen och lever på barkbröd. Är man moderat så är man adelsman som vill ha tillbaka ståndssamhället, centerpartister vill ha mer bidrag för att föda upp kor som inte behövs, folkpartiet består främst av frikyrkliga småskolefröknar och kristdemokrater är konservativa människor med fördömande sexualmoral. Men alla vill de något.
Men om man röstar på sossarna, vad vill man då? Kan det vara så att sossarna har uppfyllt sin vision nu? Att det här är deras drömsamhälle? Kanske är det så, det skulle ju i så fall förklara varför det är så påtagligt dåligt med nya idéer från regeringen. Inställningen tycks vara att det är bra som det är och vi behöver inte göra så mycket mer nu. Eller förresten, några saker tycks de ju vilja. Kasta ut apatiska flykting barn och stoppa sociala turister från Öststaterna, konsumentministern vill förbjuda leksaker på McDonalds och folkhälsominister Morgan Olofsson vill förbjuda allt som går att förbjuda. Men de frågorna bygger man inte mycket politik på. Thomas Bodström vill i och för sig avlyssna oss alla in absurdum. Alla dina samtal, sms, e-post och allt vad du kan tänka dig tycker sossarna visst att staten ska få ta del av. Man blir aldrig riktigt klok på dem.
Säkerligen kan det vara så att det är lättare att vara ideologisk när ett parti befinner sig i opposition, i regeringsställning är det möjligt att man måste vara pragmatisk. Men att så till den milda grad upphöra med allt vad ideologiskt tänkande heter som sossarna har gjort bara för att man får makten verkar väl dumt?

Mer läsning

Annons