Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför engagerar sig Svenskt Näringsliv så starkt för integrationen?

/

Svenskt Näringsliv, de svenska arbetsgivar- och branschorganisationernas paraplyorganisation, har på senare år intagit en offensiv roll i debatten om invandring och integration.

Annons

Att Svenskt Näringsliv, i likhet med motparten på den fackliga sidan, bildar opinion i en rad samhällsfrågor är inte konstigt. Men att Svenskt Näringsliv och ett par av dess medlemsförbund – i synnerhet Almega – har så hög svansföring i just migrations- och integrationsdiskussionen är väl värt att problematisera. För det gäller att ha klart för sig att det finns tydliga intressen, som får antas styra det mesta som en intresseorganisation tar sig för.

När Svenskt Näringsliv propagerar för arbetskraftsinvandring gör man detta därför att svenska företag drar fördel av att reglerna är flexibla. Och när de mer allmänt hållna hyllningarna av "öppenhet" görs är den förtäckta polemiken med LO som regel lätt att upptäcka.

Utan att säga det rakt ut förmedlas budskapet att näringslivet tar parti för de goda krafterna – antirasismen, samhällets väl och världens utsatta – medan facket står för det inskränkta och närmast främlingsfientliga. I någon mening "används" således frågan för att uppnå andra syften i den eviga kraftmätningen mellan arbetsmarknadens parter.

På motsvarande sätt tycks det förhålla sig med Svenskt Näringslivs engagemang för att förbättra integrationen. På DN Debatt (25/6 2015) efterlyser Svenskt Näringslivs vd, Carola Lemne, fler "vardagsjobb". Det vill säga enklare arbetsuppgifter av det slag som nyanlända med svag utbildning skulle kunna utföra. Läs låglönejobb.

Även när det gäller att argumentera för andra krav som Svenskt Näringsliv länge har drivit, exempelvis kravet om lägre ingångslöner, kommer plötsligt integrationsfrågan väl till pass. Lönerna måste ned och tjänstesektorn gödslas med mer skatteavdrag därför att integrationen så kräver, inte därför att företagen ska tjäna mer pengar. Plötsligt blir den som inte vill se Svenskt Näringslivs bredare agenda förverkligas närmast att betrakta som en medveten bromskloss.

Det är möjligt att jag är för cynisk. Mina antaganden om tänkbara dolda motiv kan mycket väl vara felaktiga, men i sammanhanget spelar det faktiskt mindre roll. Om allmänheten får intrycket att viktiga samhällsaktörer använder invandrings- och integrationsfrågan enbart för att vinna ett cyniskt maktspel, kommer det att få negativa effekter på många plan. Skadeverkningar som på sikt kan göra det svårare att överhuvud taget försvara asylrätten.

Personligen tror jag att det kommer att bli nödvändigt att ta driva igenom förändringar som påverkar både arbetsmarknaden, arbetsrätten och lönestrukturen. Men jag ställer mig tveksam till om Svenskt Näringslivs nuvarande insatser verkligen för den processen framåt.

Alla vänner av ett öppet samhälle och en fri marknadsekonomi gör nog klokast i att lägga pr-tricken på hyllan. Tillfredsställelsen i att få knäppa facket på näsan är helt enkelt inte värt det pris vi riskerar att få betala.

Mer läsning

Annons