Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför Folkpartiet?

/
  • Björklund höll ett starkt och känslosamt tal på riksmötet, där han bland annat talade varmt om varför han är liberal.

Folkpartiet kraftsamlar. Ett omfattande arbete inleds för att förnya partiet och partiprogrammet till nästa val. I arbetet ingår också att värva nya medlemmar, och det är såklart viktigt eftersom utan medlemmar som gör fotarbetet blir det svårt att driva opinion och valrörelse ute i landet.

Annons

Men vilka är dessa potentiella nya medlemmar? Varifrån ska de tas?

Under det pågående riksmötet i Västerås är liberalismen ett ledord, och parollen "liberalism i allt vi gör" är givetvis viktig för ett parti som bygger på liberala värderingar. Men precis som Jan Björklund konstaterade i sitt tal under lördagen är liberalism inte en lista på åsikter som enkelt kan förklaras. Liberalismen är snarare ett förhållningssätt. I en värld full av förenklingar där informationsmängden är oöverstiglig och väljarna vill ha tydliga budskap och konkreta löften är detta givetvis ett dilemma. Detta är troligen en viktig förklaring till att partiet inte längre känns relevant för särskilt många.

Samtidigt har partiet många tillgångar som bör utnyttjas i kommunikationen med väljare och potentiella nya medlemmar. Världsläget gör också att de som verkligen brinner för liberala värderingar på allvar bör stå upp för att försvara dem, eftersom de är allvarligt hotade.

Samtidigt krävs naturligtvis konkreta politiska förslag, diffust prat om "liberala idéer" är inget att gå till val på.

Är det möjligt för Folkpartiet att exempelvis locka moderatväljare som tror på ett starkt försvar? I dagsläget är Folkpartiet de som hårdast driver frågan om mer resurser till försvaret och Natomedlemskap. Men de konservativa väljare som tidigare gillat Moderaterna på grund av deras försvarspolitik kanske är svåra att locka till ett parti som samtidigt ställer sig positiva till invandring och mångkultur, ett parti som säger att de ska ge alla hemlösa ett hem? Skillnaderna mellan konservatism och liberalism är i praktiken lika stora som de mellan liberalism och socialism. Därför är det olyckligt att Folkpartiet och liberalismen i så hög grad kommit att förknippas med just konservativa idéer genom det intima samarbetet i Alliansen.

När Kristdemokraterna genom valet av Ebba Busch Thor får en ännu tydligare konservativ profil och vi ser en radikalisering även till vänster framstår behovet av ett mittenalternativ som större än på mycket länge. Ett stadigt mittenalternativ som driver de frågor som ligger till grund för de västerländska demokratierna och som står upp för dem, och som därmed borde kunna locka väljare både från höger och vänster.

Det finns många berättelser om liberalismens landvinningar. Det finns många sätt att förklara vad den går ut på. Jag hoppas att Folkpartiet nu lyckas formulera dessa berättelser och även utforma konkreta förslag som visar att liberalismen åter kan bli relevant på samma sätt som den var i begynnelsen. För även om tiden har gått betyder det inte att liberalismen spelat ut sin roll, tvärtom. I nu rådande världsläge har den en viktigare roll att spela än på länge i försvarandet av demokrati och mänskliga rättigheter.

Det behövs ett politiskt parti i Sverige med en tydlig liberal profil som driver dessa frågor. Det borde inte vara så svårt att förklara på ett sätt som får människor att vilja engagera sig. Men då krävs också att fotfolket släpps in i beslutsprocesserna, att taket höjs och att de liberala värderingarna får råda inte bara i kommunikationen utåt utan även internt i partiet.

Läs också:

Gammal partiledare i nya kläder

Mer läsning

Annons