Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ge Putin bra argument?

/

Annons

Rädslan för Rysslands president Vladimir Putin breder ut sig. Inte minst i Sverige. Ubåtsjakten är en sak, även om ingen vet vad som fanns i djupet.

Häromdagen framställdes en rysk imperialist som Putins rådgivare på ganska lösa grunder. I varje fall har denne man inga uppgifter i staten.

Men många svenskar tror säkert det och ryser när denne Sergej Markov talar om de fasor som hotar de baltiska länderna om man får tro honom. Men notera: när Markov varnar för vad en västerländsk ”russofobi” kan ställa till med så har han faktiskt en poäng.

Det bästa man kan göra, speciellt om man är rädd för vad Vladimir Putin kan ställa till med, är att se till att de ryska minoriteterna i Baltikum får sina medborgerliga rättigheter. De saknar det i dag i många fall.

Jag tror inte att det finns någon risk att den ryska befolkningen gör något som liknar vad den ryska i Ukraina gjort, därtill har man till skillnad från i Ukraina för hög levnadsstandard jämfört med Ryssland. Men en förändring som ger den ryska befolkningen medborgarrätt skulle onekligen ta ifrån de ryska nationalisterna ett argument värt att ta på allvar.

Faktum är att så här i jubileumsdagar efter murens fall, så borde vi i stället för att oroa oss Putin, ha kunnat glädja oss åt en ny fredlig och inte delad värld. Men det tycks vara omöjligt för de flesta att ens försöka se problemet med ryska ögon.

Några med större kunskaper än andra förmår att se problemet även ur ett ryskt perspektiv – för att hitta lösningar som minskar spänningarna, såna som Sven Hirdman och Hans Blix.

Men de flesta väljer att se ryssarnas oro som ett uttryck för en imperialism lika sovjetisk som tsaristisk.

I stället för att Nato gick i graven tillsammans med Warszawapakten så har Nato krupit närmare Rysslands gränser. Vem tjänar på det?

Knappast vi som bor i Sverige i alla fall. Och om nu dessa beslut är fakta som vi har att förhålla oss till, så är frågan ändå: hur ska vi kunna mildra motsättningarna.

Konfliktens brännpunkt är just nu Ukraina. Mycket tyder nu på att de ryska vapen och troligen trupper som nu förs in i Ukraina kommer att mötas av ukrainsk militär av både officiell och mindre respektabel karaktär.

De så nyligen folkvalda i Ukraina inser att nationalism är ett vinnande recept även om det innebär våld och krig.

För att återknyta till rädslan för Putin, så vill jag säga att det bästa sättet för Sverige att minska den rädslan, är att se till att Sverige har ett försvar där vi kan skydda våra gränser. Det är ingen överdrift att påstå att det är något vi redan betalar för, även om vi i dag inte får vad vi betalar för.

Verklig säkerhet får vi först när vi ökar kontakterna med Ryssland så att vi kan skapa en gemensam bild av verkligheten. Här behövs mer av kontakt och mindre av konflikt.

Mer läsning

Annons