Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje statsminister måste få förhandla

/
  • Först SD och nu KD försöker göra politik av att statsminister Stefan Löfven visat sig vara den skickligare förhandlaren.

Annons

Valresultatet indikerade kaos. Politiskt kaos var vad hösten gav oss. En kort period försökte de borgerliga framställa detta som resultatet av att den erkände förhandlaren Stefan Löfven (S) inte kunde förhandla. När statsminister Löfven sen visade sitt mästerskap på det området, har den kritiken tystnat. Det är liksom inte lönt att kritisera den som trots utebliven majoritet i valet skaffat sig möjlighet att regera mandatperioden ut, för att inte kunna förhandla.

Då försöker oppositionen andra vägar. Nyfascistiska SD valde misstroendeförklaring. Deras motivering var att Löfven lovat att avgå om de borgerligas budget vann, och att han sen – när decemberöverenskommelsen med de borgerliga fanns på plats – inte gick till det nyval han hade lovat att utlysa. Löftesbrott, sa SD. Men resten av partierna insåg att det var ett spel för gallerierna av SD som bara försökte låtsas att de är det enda oppositionspartiet.

Nu är också KD på banan. Riksdagsledamöterna Aron Modig och Tuve Skånberg anmäler Löfven till riksdagens konstitutionsutskott eftersom han till Aftonbladet sagt att han inte: "kommer att sitta och regera på någon annans budget."

De borgerliga hade uppenbarligen fått för sig att Löfven skulle avgå om han förlorade budgetomröstningen. Men det var inte vad Löfven sagt. Hans sätt att utlysa nyval var helt i linje med hans uttalanden före omröstningen. Och han sitter fortfarande kvar. Vari ligger det märkliga med det? Löfven lyckades ju få med de borgerliga på en överenskommelse som ger Löfvens regering möjlighet att få igenom sina budgetpropositioner resten av mandatperioden! De borgerliga har själva släppt fram det. Det är löjligt att försöka göra juridik av det faktum att Löfven visade sig vara den skickligare förhandlaren.

Mer läsning

Annons