Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varken höger eller vänster

/
  • Carin Jämtin och Håkan Juholt föreslogs i går av en enig valberedning att bli ny partisekreterare respektive partiordförande för Socialdemokraterna.

Annons

Äntligen stod Berit Andnor i predikstolen.

Efter ett säkert inte föraktfull mått tankemöda och efter att alla toppnamn strukits från listan så var hon i går redo att presentera valberedningens kandidat till posten som ny partiordförande för Socialdemokraterna. Om inget sensationellt händer på extrakongressen om två veckor så heter den nye S-ledaren alltså inom en snar framtid Håkan Juholt.

Juholt är för de flesta främst känd som en respekterad försvarspolitiker. Sedan valet 2010 är han ordförande för Försvarsutskottet. Han har ingen tidigare statsrådserfarenhet, vilket i ett läge där partiet vill göra ett brott med det gamla kanske snarast är en fördel. Och vid sin sida får han, också här förutsatt att kongressen inte obstruerar, Carin Jämtin, tidigare biståndsminister och oppositionsborgarråd i Stockholm, som partisekreterare.

Det är enkelt att konstatera att det inte främst är Juholts egna meriter som gör att han nu står ensam kvar på toppen. Någon drog i går parallellen till OS i Salt Lake City 2002 då Steven Bradbury från Australien vann OS-guld i skridsko efter att alla kandidater ramlat eller diskats först i kvarten och semin. Väl i finalen föll återigen alla motståndare i sista kurvan och kvar som vinnare stod till slut Bradbury. När den Socialdemokratiska tävlingen började var det få som satte sina pengar på Juholt. Inte ens när upploppet närmade sig var Juholt med i täten. Men partidistriktens taktiserande och blockerande av varandras kandidater ledde till slut fram till en kandidat med fötterna placerade centralt i partiet. Vägvalet är därmed tydligt: varken höger eller vänster.

Juholt är en skicklig debattör och på gårdagens presskonferens visade han att han har humor – en underskattad egenskap bland svenska politiker.

Carin Jämtin har under en längre tid setts som en påläggskalv inom S. Hon är en skicklig politiker, men hennes kort försvagades av att S inte lyckades ta tillbaka makten i Stockholm i senaste valet.

Det är vår förhoppning att S nu kan spotta upp sig och få en nystart. Sverige behöver en aktiv opposition som kan grilla och granska regeringen. Möjligen kan man nu dra en lättnadens suck över att det inte blev den grånande, på gränsen till tråkige, Sven Erik Österberg. Juholt med sin 48 år och Jämtin med sina 46 år är inga övergångslösningar. De kan gott vara verksamma i många år framöver och därmed förhoppningsvis få chansen att växa in i sina roller. Vem trodde till exempel att den förvisso respekterade men träige finansministern Göran Perssons skulle bli en omtyckt S-ledare när han valdes 1996?

Mer läsning

Annons