Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna deltidsbrandmännen

/
  • Deltidsbrandkårerna är viktiga för tryggheten och för landsbygden.

Om människor ska kunna leva och verka i hela Medelpad måste förutsättningarna att bo kvar vara acceptabla. Det måste finnas möjligheter till försörjning, men också en samhällsservice som gör att vardagen fungerar.

Annons

Ingenting är lika skadligt för en bygds framtidsutsikter som när känslan att vara lämnad i bakvattnet biter sig fast alltför hårt. Känslan att det varken finns eller går att skapa en framtid. Även om ingen önskar hamna vid en sådan slutstation måste kommun- och landstingspolitikerna se till att undvika att ta de små steg på nedmonteringens väg som i slutänden riskerar att leda dit.

Som ST har rapporterat upplever deltidsbrandkårerna kärva tider. Medelpads Räddningstjänstförbund söker personal, men har svårigheter att rekrytera.

Problematiken känns igen från flera andra håll där centrum- periferidimensionen gör sig påmind på samma sätt som i Medelpad. Exempelvis runt Umeå och Gävle, där jobbpendlandet in till den stora staden gör att allt färre kan ta på sig uppdraget som deltidsbrandman.

För möjligheterna att vara deltidbrandman på landsbygden försvåras självfallet väsentligt om den ordinarie arbetsplatsen finns i storstan. I takt med att färre bor och arbetar på landsbygden riskerar problemet att förvärras.

Systemet med lokala brandmän, som med kort varsel kan påbörja en första släckningsinsats, är av stor betydelse för att även de boende i Söråker, Fränsta, Ånge, Stöde, Matfors, Liden och Alnö ska kunna känna trygghet. Därför måste varningssignalerna om hotande personalbrist tas på allvar.

I det korta perspektivet borde de berörda kommunerna se över ersättningarna till deltidsbrandmännen, så att en uppoffring för bygdens bästa blir mödan värd. Men i det längre perspektivet kan trenden bara vändas om fler arbetstillfällen växer fram i småorter och på landsbygden. Att slå vakt om deltidsbrandkårer och andra samhällsfunktioner är och förblir nödvändigt, men landsbygden måste också ges förutsättningar att leva av egen kraft.

Mer läsning

Annons