Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna klimatet genom att äta mindre nötkött

/
  • Att äta mindre ko skulle minska utsläppen från livsmedelsindustrin.

Det som skiljer människan från de andra djuren är hennes förmåga att planera för framtiden. Frågan är hur bra vi egentligen är på det?

Annons

I över trettio år har klimatforskare varnat för att vi släpper ut för mycket koldioxid, att temperaturerna stiger, och att vi måste göra något åt det, annars är katastrofen ett faktum. Men klimatfrågan är krånglig att sätta sig in i, och den enda belöning man får om man försöker är känslan av att man nog borde avstå både bilen och biffen och all annan upptänklig bekvämlighet. Folk har hellre lyssnat på industrins penningstarka lobbyister. Fortsätt framåt, här finns inget att se! var länge den mentalitet som styrde samtalet.

Från Bristol University kom i maj en rapport, Seepage: Climate change denial and its effect on the scientific community, som visar att forskarna själva tonat ned sina rön av rädsla för att verka alarmistiska. I julinumret av Esquire vittnar flera av dem även om hot och trakasserier: Det är ju otrevligt att påpeka att arter nu dör ut 114 gånger snabbare än normalt. Men i takt med att förändringens varma vindar blåst allt starkare har omvärlden till slut börjat ta till sig fakta. Det är orkaner, översvämningar, värmeböljor där det enda som blomstrar är affärerna för företag som sprejar rika människors gulnade gräsmattor gröna. Jo, pengar skyddar, men nog angår det alla när grannens hus brinner. Och en temperaturhöjning på två, tre grader innebär smältande is och stigande havsnivåer världen över. Sverige har en lång kustlinje.

Vi måste hoppas på det bästa, planera för det sämsta, och inte förvånas av något däremellan, skrev en gång författaren Maya Angelou. Problemet är att världens ledare fortfarande utgår från klimatkalkylernas däremellan, och är ovilliga att agera. FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009 slutade i fiasko.

De rika länderna tyckte att utvecklingsländerna borde dämpa sin framfart, medan utvecklingsländerna inte såg någon anledning att dra åt svångremmen om inte de rika länderna tänkte axla sin del av bördan. När mötet var över hade man just inte enats om någonting alls.

I vinter träffas de igen i Paris, och den här gången måste bli annorlunda.

Det finns nämligen ingen mer global fråga än klimatet, inget som är viktigare. Alla måste hjälpa till, ända ned på individnivå. Som privatperson finns detta enkla man kan göra: Äta mindre ko. Enligt The Guardian räcker det med att dra ned till två portioner nötkött i veckan för att utsläppen från livsmedelsindustrin ska minska med hälften. Ät kyckling! Ät mer grönt! Det är dessutom billigare och nyttigare.

I förmågan att kunna planera för framtiden bor inte bara insikten om att vi en gång ska dö, utan också en lättja; en tendens att alltid söka genvägar. Ironiskt nog kan just denna intelligenta form av självbedrägeri bli vår undergång, om vi inte vågar se klart nog på det hot vi står inför.

Mer läsning

Annons