Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna Riksbankens oberoende

Annons
Riksbankschefen Lars Heikensten slutar i mars, efter halva mandatperioden. Han har fått ett jobberbjudande av regeringen som han inte kunde tacka nej till, som svensk ledamot i Europeiska revisionsrätten i Luxemburg efter Lars Tobisson. Visst går det att förstå Lars Heikenstens agerande, han säger själv att han vill pröva på en internationell karriär. Svårare att förstå är Pär Nuders agerande när han erbjöd Heikensten det nya jobbet när halva hans förordnande kvarstod. Det ligger nära till hands att misstänka att regeringen vill bli av med Heikensten. Riksbanken har det senaste året fått utstå kritik från vänsterhåll som går ut på att man borde ha sänkt räntan tidigare. Kritikerna menar att Riksbankens ovilja att sänka räntan har bidragit till den höga arbetslösheten.
Givetvis har inte den höga arbetslösheten att göra med den räntenivå som Riksbanken hållit. Räntan var ju låg redan innan den senaste sänkningen och det stora problemet är inte att privatkonsumtionen är för låg. Hushållens upplåning är i dag högre än de har varit på mycket länge och detta samtidigt som arbetslösheten är hög. Förvisso binds den största delen av de lånade pengarna i allt dyrare bostäder, men tanken kan väl inte vara att hushållen skall låna för konsumtion?
Med bakgrund i den kritik mot den politik som Riksbanken fört som kommit från regeringen, LO med flera är det olyckligt att Nuder har gett Heikensten ett "erbjudande han inte kan motstå". Riksbankens oberoende är garanterat i lag och det vore mycket olyckligt om regeringen på detta sätt försöker göra sig av med en riksbankschef som inte dansar efter regeringens pipa.
Det finns enligt vårt sätt att se på saken ingen anledning att söka en ny riksbankschef externt. I Riksbankens direktion finns det möjlighet att samtidigt rekrytera ytterst kompetenta personer samtidigt som Sverige skulle kunna få sin första kvinnliga riksbankschef. Irma Rosenberg och Eva Srejber är två mycket starka kort som i dag finns i Riksbankens innersta krets. Förhoppningsvis väljer fullmäktige att utnämna någon av dessa, det skulle dels skicka en signal till marknaden penningpolitiken ligger fast, dels skulle det vara ett bra val ur jämställdhetssynpunkt.

"Sverige skulle kunna få sin första kvinnliga riksbankschef

Mer läsning

Annons