Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väsentlig missuppfattning

/
  • Tidigare har SN försökt hålla sig väl med en regerande arbetarrörelse. Carola Lemne verkar oklokt nog se S-styret som tillfälligt.

Annons

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har fått en ny VD i Carola Lemne. I organisationens tidning Entreprenör, talar hon ut. Det är dags att tala om väsentligheter, säger hon. Det menar hon som alternativ till en debatt om vem som inbjudit vem och om vem som bara bjudit in med armbågen. Det kan ju vara lång pressläggning på tidningar av den här typen. Annars är det som om Lemne missat vad resultatet blivit av den politiska turbulensen i december.

Men det är ett par andra sak jag reagerar på. Den första är att hon talar om de jobb som går förlorade när ett förskoleföretag i Stockholm väljer att expandera på Nordirland i stället för i Stockholm på grund av debatten om vinster i vården.

Nordirland kan förvisso behöva daghem där den sekteristiska uppdelningen mellan människor saknas. Men i grunden är resonemanget ärligt talat i allt väsentligt en missuppfattning. Det är svårt att tro att några jobb därför går förlorade i Sverige. För förskolorna ger jobb oavsett om det är privat eller offentligt drivna. Så länge barnen finns kvar, så finns jobben.

Att de rödgröna ifrågasätter vinsten som drivkraft när det handlar om vård, skola och omsorg, beror ju på att besluten i välfärdssektorn ska tas på helt andra grunder. Där är det behovet som ska styra. Det är också därför nyliberala påfund som en skolpeng lika för alla slår så fel. I offentlig sektor ska den som behöver mer få mer.

Sen förundras jag lite över tonen. Tidigare när Socialdemokraterna styrt Sverige har Svenskt Näringsliv för det mesta försökt hålla sig väl med arbetarrörelsen. Nu verkar det som om man tolkat valresultatet som att S-styret är tillfälligt. Det kan det förvisso vara. Men med tanke på dagens borgerliga svaghet kan det också bli långvarigt.

Mer läsning

Annons