Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans opinion, vecka 6

/
  • Tiggeri har blivit en ständigt återkommande fråga i debatten, så även denna vecka.

För dig som inte orkar följa med i det eviga flödet av opinionstexter som sköljer över internet, men som ändå vill ha lite koll. Här får du en sammanfattning av vad som debatterades, med länkar till intressanta, smarta, roliga och ibland riktigt korkade texter. Lite högt, lite lågt. Hjälp på traven för dig som vill hänga med i samhällsdebatten, helt enkelt.

Annons

Den som läste den minns. Förra årets granskning av Migrationsverket, signerad Ivar Arpi. Nu har han skrivit en uppföljning där han bemöter kritik han fick för den första texten.

Björklund ser till att hålla sig kvar i rampljuset. Förra veckan ställdes det krav på hans avgång efter utspelet om integration och förnekandet av forskning och fakta i betygsfrågan. Även Liberala studenter uppmanar nu Björklund och hela partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande. Sundsvalls Tidning bifaller avgångskravet.

Det har också uppmärksammats att FP kommer att rösta för slopande vårdnadsbidraget. Även det en del i förslagen för förbättrad integration. Enligt Margit Silberstein en fälla som regeringen lockar in Folkpartiet i för att splittra Alliansen. Sanna Rayman vill föga förvånande ha kvar vårdnadsbidraget. Även Mattias Holmström i Barometern försvarar vårdnadsbidraget. Det är ändå inte särskilt överraskande att Folkpartiet i opposition faktiskt röstar enligt sitt partiprogram. För precis som Norrköpings Tidningar skriver är det positivt att Allianspartierna passar på att profilera sig då de befinner sig i opposition. Däremot är det lite sorgligt att Folkpartiet under Björklund tagit en vändning som föranleder artiklar av den här sorten.

På onsdagen var det flera folkpartister som lyfte frågan om volymer i flyktingmottagningen, som här i SvD och på DN Debatt. Något som upprörde många, inte minst folkpartister, på twitter. Flera av dessa, bland andra Birgitta Ohlsson, gick sedan ihop och skrev en replik som tydligt visar på splittringen som finns inom partiet i frågan om flyktingmottagning. Dagens Arena har intervjuat Svend Dahl om Folkpartiets existensiella kris. Eskilstunakuriren skriver om Folkpartiets mjuka ryggrader. Susanne Sjöstedt i Tidningen Ångermanland förklarar varför det inte finns någon prutmån på asylrätten.

I Aftonbladet skriver Daniel Swedin om krisen i Folkpartiet, och kopplar den till IS.

I Gefle Dagblad skriver David Nyström om att kravliberalism är socialliberalism., medan Petter Bergner i Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda skriver att socialliberalism inte får användas som ursäkt för att villkora öppenheten.

Också i Moderaterna finns splittring i frågan om flyktingmottagning och flera tunga moderater vill se hårdare försörjningskrav för anhöriginvandring, något som MUF motsätter sig.

En av veckans mest delade texter är den här av Henrik Schyffert där han med ett ytterst märkligt räkneexempel försöker förklara att vi har råd med flyktingmottagning. Lovvärt men kanske lite väl osakligt. Något som Johan Westerholm reagerat på och synat uträkningarna.

En ny rapport från Malmö Högskola, beställd av RFSU, visar att sexköpslagen inte haft önskad effekt. Lagen vars syfte ska vara att skydda dem som säljer sex har snarare gjort deras situation mer utsatt. Sundsvalls tidning välkomnar rapporten och tycker att det är dags av avskaffa lagen. Lisa Magnusson skriver i Metro: "Man struntar i vad sexarbetarna tycker och vill. I en kartläggning som Socialstyrelsen genomförde 2012 uppgav samtliga intervjuade sexarbetare att de kände sig överkörda, missuppfattade och ibland även trakasserade av myndigheterna. Den statliga utredningen Förbud mot köp av sexuell tjänst. En utvärdering kom fram till samma sak, men säger att dessa ”negativa effekter av förbudet närmast [måste] betraktas som positiva sett utifrån perspektivet att syftet med lagen är att bekämpa prostitutionen” . Detta är så dumt att man baxnar."

Pye Jakobsson, från Riksorganisationen för Sex- och Erotikarbetare, Rose Alliance, skriver i Aftonbladet.

Proletärliberalen Sakine Madon tar strid för barnen som lever i fattiga familjer, och konstaterar att all verksamhet som sker i skolan ska vara kostnadsfri för eleverna.

Samtidigt i Norge ville regeringen förbjuda människor att ge till tiggare. Oanständigt, enligt Anna Norling på Arbetarbladet i Gävle. Förslaget lyckades dock inte få majoritet i Stortinget.

Per Svensson skriver apropå tiggeri en mycket läsvärd text om synen på tiggare och menar att de utför ett viktigt arbete. "Luther tog också kraftfullt avstånd från den ”gärningskristendom” han menade genomsyrade påvekyrkan. Där kunde, och skulle man stärka sina salighetsaktier genom att göra goda gärningar, exempelvis hjälpa de fattiga. Med den utgångspunkten, den katolska, blir mötet mellan tiggaren och givaren, den som ger och den som får, mer ömsesidigt och i viss mening mer jämlikt. Också tiggaren ger någon. Han eller hon ger givaren en möjlighet att göra gott. Man kan säga att tiggaren på det sättet utför ett slags arbete, besläktat med det arbete som utförs av de munkar, nunnor och präster som ber för människornas själar."

Mårten Schultz skriver mycket bra om att rättvisa har blivit en klassfråga. "Möjligheten att faktiskt, och någorlunda enkelt, ha tillgång till domstolarna vid rättsliga konflikter har ett centralt värde i samhällen där vi lever tillsammans. Det är därför det är allvarligt att denna möjlighet nu utarmas. Det är i dag dyrt att vända sig till domstol. Och kvaliteten på domstolarnas arbete riskerar dessutom att försämras.

Avgifterna i domstolarna höjdes kraftigt förra året. Det kostar numera antingen 900 kronor eller 2 800 kronor – beroende på vilken typ av mål det handlar – att över huvud taget ansöka om att domstolen ska göra det den är till för. Exempelvis kostar det 900 kronor att ansöka om skilsmässa, en kostnad som jag från flera håll fått höra i praktiken innebär att människor på den ekonomiska marginalen drar sig för att gå ifrån en partner."

Markus Jonsson, tidigare ledarskribent hos Corren och Barometern, blir ny ansvarig utgivare och politisk redaktör på SD:s Samtiden.

En av veckans märkligaste debatter är den som föranletts av att Malou von Sivers tema denna vecka, nämligen bajs. Hon puffade hårt på Twitter redan i söndags, då med informationen om att bajscocktail gjord på bajs och chokladmilkshake uppkörd i nästan skulle kunna bota till exempel diabetes och autism. Kjell Häglund rasar, med all rätt. Och Vårdguiden drar sig ut reklamsamarbetet med programmet, då de är måna om sin trovärdighet.

Intresserar du dig för kulturkritik så bör du läsa den här texten.

Jonna Sima reagerar på Frida Boisens #godisstopp, något hon inte är ensam om.

Läs också gärna om hur bibliotek kan bidra till tillväxten.

Sveriges relation till Saudiarabien har debatterats, och nu verkar även Stefan Löfven ha svårt att rakt ut säga att landet är en diktatur. Ulf Bjereld skriver och anser det självklart att Sverige måste sluta sälja vapen till Saudi.

Samerna har firat sin nationaldag, och med anledning av det är den här texten måsteläsning. Jag vill också passa på att tipsa om Norrlandspodden som jag gör tillsammans med Po Tidholm, där vi i detta avsnitt pratar om samerna, deras historia och situationen i dag.

Marcus Birro fortsätter att skapa rubriker. Lisa Magnusson rycker ut till hans försvar. Han tar även bladet från munnen och skriver själv om förra veckan, nu i förre arbetsgivaren Expressens främste konkurrent.

Robert Ekh, en av grundarna till Livets Ord, lämnar nu församlingen, sin fru, och Sverige, efter en otrohetsaffär. Emanuel Karlsten skriver initierat om vad det innebär för församlingen.

Är du dator- eller tevespelsnostalgiker? I så fall kan jag varmt rekommendera den här texten av Unni Drougge.

Jan Gradvall har skrivit en läsvärd text om marknadsföring i en tid när alla är mobila. Jag är särskilt förtjust i slutsatsen om källkritik.

I helgen var det också premiär för årets upplaga av Melodifestivalen. En av de tävlande, Rickard Söderberg, fick bra exploatering i olika medier när han skärmdumpade en twitterkonversation där han ger svar på tal till ett ägg. Fredrik Strömberg tyckte att det hela verkade lite för bra för att vara sant. Också Bakjour har skrivit om det hela.

För ett par veckor sedan uppstod en debatt i Sverige om Barnkanalens låt om snoppen och snippan. I veckan tog Conan O'Brien upp låten i sitt program, och han var inte överförtjust, särskilt inte över att snoppen är väldigt lik honom själv. Och upphovsmannen Johannes Barte tvekar inte att erkänna att O'Brien absolut agerat inspiration åt det tecknade könsorganet.

Mer läsning

Annons