Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans opinion, vecka 8

/
  • Antisemitismen har varit i fokus efter attacken mot en synagoga i Köpenhamn då en person mördades.

För dig som inte orkar följa med i det eviga flödet av opinionstexter som sköljer över internet, men som ändå vill ha lite koll. Här får du en sammanfattning av vad som debatterades, med länkar till intressanta, smarta, roliga och ibland riktigt korkade texter. Lite högt, lite lågt. Hjälp på traven för dig som vill hänga med i samhällsdebatten, helt enkelt.

Annons

Dåden i Köpenhamn har naturligtvis varit föremål för debatt i veckan.

Björn Elmbrandt skriver i Dagens Arena om vikten att inte drabbas av panik och ropa på högre murar, hårdare lagstiftning. Göran Greider landar i ungefär samma slutsats, och diktar även:

"Antisemitism

och islamofobi stänger nu

dörr efter dörr

i det här samhället

och valv efter valv

i varje människa.

Öppna det stängda!"

Björn Wiman konstaterar även han att vi aldrig får låta dem som är emot det öppna samhället diktera villkoren. Daniel Poohl skriver i Expo om hur jihadismen och högerextremismen är ideologier som står väldigt nära varandra. Thomas Mattsson konstaterar att samma yttrandefrihet gäller för Lars Vilks som för Salman Rushdie. Åsa Linderborg betonar också att yttrandefriheten måste vara allas, annars existerar den inte. Jens Runnberg skriver i Dalarnas Tidningar om ökad övervakning som priset vi måste betala för yttrandefriheten. Peter Wolodarski skriver att demokratin i Europa är under attack. Sakine Madon skriver i Dagens Samhälle om vikten av satir. Ann Heberlein menar att dödsskjutningarna i Köpenhamn är en konsekvens av Lars Vilks provokationer. Vilks bemöter Heberlein i denna artikel. Naomi Abramowitcz skriver bra om att inte skuldbelägga terrorismens offer.

Christoffer Röstlund skriver i Aftonbladet om vikten av att värna friheten att häda. Lena Andersson måste läsas.

Samtidigt kommer det fram att de nazister som greps utanför Expressen förra veckan var beväpnade med knivar.

Mycket av debatten kom givetvis att handla om antisemitism, och den här artikeln av Niklas Orrenius är måsteläsning i ämnet.

Marcus Bohlin skriver i Sundsvalls Tidning om det oacceptabla faktum att judar inte känner sig trygga i Sverige. Också Björn Wiman skriver om antisemitismen.

Göran Rosenberg skriver att det nu vilar ett ansvar på både muslimer och judar att göra gemensam sak mot Europas fiender. Frågan är om det är rimligt att halva judiska församlingens budget ska gå till säkerhetsarrangemang, eller om inte samhället har ett större ansvar.

Håkan Holmberg skriver i UNT om vikten av att inte gripas av panik. Lars Ströman i NA om hur enkelt det är att hitta sajter och "nyhetstexter" som bekräftar ens världsbild, hur skev den än är.

Tidningsdöden skördade i veckan ett offer när Mittmedia meddelade att Dagbladet läggs ner. Här skriver chefredaktören Patricia Svensson och Sundsvalls Tidnings chefredaktör Anders Ingvarsson en gemensam artikel. Och åter blir det såklart liv i debatten om hur tidningsdöd och uppsagda journalister påverkar demokratin. Susanne Sjöstedt kommenterar i Tidningen Ångermanland. Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad kommenterar i sin blogg. Det gör även Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström. Dalademokraten beklagar nedläggningen.

Också antiziganismen lever vidare, och det märks inte minst i debatten om tiggeriets vara eller inte vara. Linda Lundqvist skriver om att inte behandla de tiggande romerna som barn. Själv har jag skrivit om antiziganism och dess historia i Sverige.

Birgitta Rubin guidar läsarna genom Lars Vilks konstnärsskap, som hon beskriver som konsekvent genom fyrtio år.

Förra veckans heta debatt om anonymitet på internet i samband med Aftonbladets granskning av nätforumet Flashback pågår fortfarande. Oscar Swartz slänger in en helt ny vinkel. Lars Anders Johansson menar att granskningen undergräver Aftonbladets trovärdighet och ger näthatet ny näring.

Expressen avslöjade på måndagen att utrikesminister Margot Wallström tycks dansa efter Putins pipa. Philip Simon, försvarsmaktens presschef, dementerar att det över huvud taget fanns någon plan på landning i Estland. Reaktionerna från andra partiföreträdare lät inte vänta på sig.

Och stödet för regeringen har dalat sedan valet.

Läs Per Svensson om den utbredda antiliberalismen som kommer från både höger och vänster.

"Liberalerna är, skulle man kunna säga, politikens hobbitar. Om det inte är absolut nödvändigt avstår de helst från stora äventyr. Många små beslut, till exempel på marknaden, är bättre än ett stort, till exempel i politbyrån.

Höger- och vänsterradikaler däremot förenas i sin övertygelse om att en ny värld inte bara är möjlig utan också nödvändig. Den värld vi nu lever i är avskyvärd eller i varje fall ofullkomlig. Människan, nationen, massorna måste ges möjlighet att fullborda sitt öde – bli hel, ren, fria. De underbara dagarna ligger framför oss.

Extremerna snuddar vid varandra, brukar man säga. Det är inte enbart en klyscha. Det apokalyptiska tänkandet, berättelsen om hur en ny värld kommer att skapas ur askan av den gamla, är gemensamt. Också fiendebilderna är gemensamma.

De radikalas motståndare är dels de konkurrerande frälsningsrörelserna; till vänster respektive till höger, dels de krafter som antas ha makten i den nuvarande ordningen."

Erik Helmersson skriver om huruvida journalistik kan vara objektiv. Samtidigt jämför han sajten Politism med Avpixlat, något som upprör bland andra Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör.

Hanne Kjöller drar paralleller mellan trafficking och tiggeri, och antyder att tiggare också kan vara offer för människohandel. Jag säger inte att det aldrig förekommer att tiggare utnyttjas av andra, men lönsamheten vid organiserat tiggeri är så försumbar jämfört med sexhandel så det torde vara tämligen sällsynt.

Johan Norberg skriver i Svenska Dagbladet om att nya invandrare historiskt alltid setts på som problematiska.

"Irländarna utmålades ofta som lata, fattiga, smutsiga och hårt supande. Dessutom var de katoliker, indoktrinerade sina barn och var mer lojala med Rom än den amerikanska staten. Men i takt med att irländarna integrerades betonade man allt mer den delade kulturen och kristendomen, som skilde dem från nya grupper –illasinnade judar och opålitliga kineser. Tills det visade sig att även de var skötsamma och arbetade hårt. Nu är amerikanerna oroliga för mexikaner, och ofta hör man i debatten att de är ett särfall –inte alls som tyskar, irländare, kineser och judar som i efterhand ser ut som mönstermedborgare."

Sofia Lilly Jönsson skriver mycket intressant om Svenska Kyrkan som maktfaktor och politisk aktör.

Andreas Gustavsson i ETC om svenska rasisters selektiva engagemang för kvinnors frihet.

"Svensk kvinna ska räddas. Om hon sköter sig. Men om hon däremot begår landsförräderi – är feminist, motsätter sig rasism i allmänhet och SD i synnerhet – förtjänar hon att våldtas."

Betlehem Isaak skriver i GT om afrofobin och vithetsnormen.

Än är nog inte sista ordet sagt om statyn Tant med handväska. Lina Thomsgård skriver om tantens revansch i samhället. Sigtuna kommun är en av dem som nu är intresserade av att köpa statyn. Kent Wisti ger tanten med handväskan ett namn och en historia.

Över hundra artister har gått ihop och tycker att det är hög tid att de får betalt för den musik som konsumeras på nätet.

En som tjänar väldigt mycket pengar på sitt fotbollsspelande är Zlatan Ibrahimowic, som nu använder sin stjärnstatus till att hjälpa hungriga barn. Detta genom att tatuera in deras namn i sin hud. Han tog även risken att bli avstängd då han slet av sig tröjan efter match för att visa alla namnen. Och tatueringarna var såklart inte riktiga...

Ett par som tror på människors betalningsvilja för god journalistik är Brit Stakston och Martin Schibbye.

Studio 1 har tvingats krypa till korset efter att ha ställt en mycket olämpligt formulerad fråga till Israels ambassadör. Något som togs upp i veckans Medierna.

Katrine Marçal ger oss den "rätta feministiska åsikten" om Fifty Shades of Grey.

När Cecilia Hagen insinuerar att partiledarjobbet tappat sin status eftersom kvinnorna snart är fler än männen på posten var det många som reagerade.

Aaron Israelsson förstår varför barnen flyr från HVB-hemmen. Apropå 9-åringen som uppmärksammades då han blev nedtryckt på golvet av en ordningsvakt i Malmö.

På tisdagen var det premiär för en ny podcast på DN med Stina Oscarsson och Lars Anders Johansson som pratar kultur och politik. Jag har inte hunnit lyssna men inbillar mig att den är mycket intressant.

Regeringen vill förbjuda rökning även utomhus, något som orsakat både protester och medhåll för förslaget. Sara Telde skriver i Dalarnas Tidningar att det får vara nog med förbud. Karin Rebas tror mer på allmänt hyfs än på förmynderi.

I Falun har skid-VM dragit i gång. Och det är inte till alla masars förtjusning. Hoppbackar för hundratals miljoner kan inte anses höra till kommunens kärnverksamhet. Den här debatten mellan Dalarnas Tidningars politiske redaktör och kommunalrådet i Falun är mycket underhållande. Underhållande och lite upprörande var det också många som tyckte att det var när Anna Kinberg Batra uttalade sig som om hon på fullt allvar trodde att Falun ligger i fjällvärlden.

Nonchalansen och inkompetensen som mötte en skjuten sextonåring när han ringde SOS bör få konsekvenser. Oisin Cantwell säger vad som behöver sägas.

Fallet Birro. Mycket bra intervju i DN.

Mer läsning

Annons