Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem älskar fi?

Annons
- - - rapport från bänk 59 - - -
Om man skall tro ett antal opinionsundersökningar från såväl Sifo som Temo möts Feministiskt initiativ (fi) med enormt intresse. Riksdagsplatsen har beskrivits som nästan klar. Men enligt ett av opinionsinstituten har redan 87 procent av väljarna beslutat sig för att inte rösta på fi, bara tre procent känner sig så attraherade att de tänker att göra det. Så vem älskar fi? Svaret är: media. Ty politiken behöver sin egen dramaturgi och att en hund biter en man är en ickenyhet. Däremot är det en nyhet om en man biter en hund. Nu biter fi de gamla vanliga partierna. De skall få en spark där bak, ungefär som Ny demokrati en gång sparkade minns ni dem? Eller senast Junilistan när hörde ni från dem senast?

Jag måste medge: Jag är som politiker urtråkig. Jag sysslar med sådant som ekonomisk tillväxt, energipolitik, trygghetsfrågor, kultur- och mediepolitik samt idrottsfrågor med mera. Den skattepolitik jag och folkpartiet företräder i år saknar varje inslag av nytänkande. Det är samma linje som förra året, till exempel att vi måste avskaffa de skadligaste skatterna först och att de groteska orättvisor som finns i fastighetsskatten måste försvinna. Jag kan tragiskt nog meddela alla nyhetshungrande att den politiken kommer att drivas också nästa år. Förklaringen är tron på att vår politik håller i mötet med verkligheten. Men vem skulle komma på tanken att skriva om något sådant tråkigt?

Så, tacka vet jag fi som enligt olika opinionsanalytiker kan ta massor av röster från socialdemokraterna, ännu fler från vänsterpartiet och allra flest från miljöpartiet. Dramaturgin finns där. Såväl v som mp riskerar trilla ur riksdagen, Persson av regeringstaburetten. Kul och spännande, eller hur? Men, bortsett från att ifrågasätta sanslöst okritiska opionsundersökningar, är det bra att sådana ting som fi dyker upp och "skakar om" etablissemanget, visst är det ett underbetyg åt de nuvarande partierna, eller hur? Svaret är odelat ja.

Men nästa fråga måste också ställas: Hur skall landet styras? Vad tycker fi om industripolitik och kommunikationer? Om finanspolitikens utformning, av helt central betydelse för företagsamhetens villkor och sysselsättning eller arbetslöshet? Min önskan är att alla de som kan tänka sig att rösta på fi och Gudrun Schyman, skall fundera ett ögonblick hur de använder sin röst. Vill de också att fi skall styra Sverige? Och hur? Skall skatterna höjas eller sänkas? Skall vi vara kvar i EU eller ej? Skall vi utveckla eller avveckla kärnkraften? Sverige är ett rikt och vackert land. Men så rikt och så vackert är det inte att vi har råd att låta politiska dilettanter och lycksökare styra det. Då går det, för att tala klartext, åt helvete med välfärd, trygghet, sysselsättning och faktiskt internationell solidaritet. Därför är jag stolt över att vara tråkig.

Mer läsning

Annons