Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är förvånad?

/
  • En besviken Jonas Sjöstedt håller presskonferens efter mötet med Stefan Löfven.

Att Sjöstedt inte kommer att sitta i en socialdemokratisk regering torde inte vara en överraskning för någon. Ändå syntes under gårdagen många förvånade reaktioner över att han fick kalla handen av Löfven.

Annons

Redan under valrörelsen straffade Sjöstedt ut sig och Vänsterpartiet ur en socialdemokratisk regering genom sin kompromisslöshet om förbud mot vinster i välfärden – ett krav som vare sig S eller något annat parti kan ge efter för.

Löfven å sin sida har ju vägrat ge besked om med vilka han kan tänka sig att regera, samtidigt har där funnits en tydlighet om att han är öppen för samarbete över blockgränsen.

Så långt alltså inga konstigheter med gårdagens besked.

Ändå är det inte svårt att förstå Sjöstedts besvikelse, som nog handlade mer om det raka beskedet han fick från Löfven än om en förlorad plats i regeringen. Som sagt – Sjöstedt har gjort sig och sitt parti omöjligt, det finns inte en kompromiss gällande välfärdsvinsterna som han hade kunnat gå med på utan att svika sina väljare och tappa all trovärdighet i frågan. Hans konsekventa hållning kan däremot gynna honom på sikt, då han troligen kommer att vinna röster från socialdemokrater till vänster som blir besvikna om Löfven blir alltför intim med Allianspartierna.

Ändå är det läge att påminna om att valet till riksdagen är just ett val till riksdagen, inte ett regeringsval.

Den demokratiska gången är sådan att väljarna väljer sina representanter och att dessa sedan försöker kompromissa fram lösningar på olika problem. Ett första sådant är regeringsbildningen. Att Sverige sedan länge har en tydlig blockpolitik är inte en naturlag, eller självklart i en demokrati. Ju fler småpartier som dyker upp på arenan, desto mer löses blockpolitiken upp. Det behöver inte bli enklare, eller ens bättre för Sverige, men det är definitivt demokrati som den är tänkt att fungera.

Mer läsning

Annons