Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ler och varför?

/
  • Angela Merkel tar över makten i ett land som fortsatt brottas med stora underskott, låg tillväxt och hög arbetslöshet. Ändå ler hon.

Annons
När en politiker ler inför kameran kan det betyda många saker. Bara ibland hänger leendet samman med en genuin känsla av glädje eller tillfredsställelse. Edmund Stoiber, exempelvis, de bayerska kristdemokraternas ledare, har de senaste veckorna lett sitt bredaste leende varje gång han mött medierna. De senaste veckorna har varit de motigaste i hans politiska karriär. Efter beslutet att inte ingå som minister i den nya koalitionsregeringen har han fått klart för sig att han inte är särskilt önskad tillbaka som ministerpresident i Bayern heller. Han ler för att inte erkänna sin försvagade ställning.

När resultatet av de tyska koalitionsförhandlingarna presenterades på fredagen strålade den blivande förbundskanslern och kristdemokratiska CDU:s ledare Angela Merkel ikapp med blivande vicekanslern och avgående partiledaren för socialdemokraterna Franz Müntefering. Angela Merkel har fått kritik för att hon inte sett tillräckligt glad ut över tanken på att bli förbundskansler, men på fredagen sken ansiktet. Eller var det en skenmanöver? Hon är fortsatt omgiven av interna fiender som väntar på att hon ska blotta en svaghet, hon har redan fått kritik för att ha sålt ut kristdemokraternas valprogram för billigt under förhandlingarna med socialdemokraterna och hon tar över makten i ett land som fortsatt brottas med stora underskott, låg tillväxt och hög arbetslöshet.

Visserligen har de två partierna nu lyckats enas om stora sparåtgärder och impopulära beslut som momshöjning och färre skatteavdrag. Men trots det har förslagen mest fått kritik för att vara för långtgående eller otillräckliga. Kanske var hon ärligare och öppnare när hon såg mer trött ut än glad? Franz Müntefering såg yngre och fnissigare ut än på länge trots att han presenterade en politik som han veckorna före valet skulle ha betecknat som socialt kall och hjärtlös. Han har just avgått som partiledare efter en förlorad intern strid om vem som skulle utses till socialdemokratisk partisekreterare och fått utstå besk, indirekt kritik från partikamrater efteråt. Är han så glad över att slippa behöva vara partiledare? Kanske var hans leende på fredagen ärligare än man skulle kunna tro.

Socialdemokraternas tillträdande partiledare, ministerpresidenten för Brandenburg Matthias Platzeck log kanske inte lika brett på presskonferensen, men det gör han sällan. Han smålog mer, som den gör vars tid kommer först senare. Matthias Platzeck blir med största sannolikhet socialdemokraternas kanslerkandidat vid nästa val, kanske utmanare till Angela Merkel. Det blir alltså hans jobb framöver att vinna partimedlemmarnas stöd för uppgörelser med ärkefienden, samtidigt som han ska hålla lågan igång inför en framtida valrörelse.
Tyskland står inför en komplicerad debatt framöver. Och frågan är hur ofta väljarna kommer att le.

Mer läsning

Annons