Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkningslöst ingripande

Annons
Stress, underbemanning, vårdköer och ekonomiska nedskärningar. Detta är en verklighet som möter patienter i den svenska sjukvården och naturligtvis alla de anställda som dagligen har att hantera situationen efter bästa förmåga. När Arbetsmiljöinspektionen i detta läge ingriper genom att bötfälla olika kliniker på Sundsvalls sjukhus för så kallad korridorvård, alltså att sängar placeras intill en vägg, undrar vi om detta agerande verkligen uppfyller syftet som sägs vara att upprätthålla en god arbetsmiljö för de anställda? Trots allt kan en sjukhussäng manövreras tämligen enkelt. En spak höjer och sänker huvudändan, ett annat handgrepp gör att sängen lätt går att rulla etcetera. Är då 100 000 kronor i böter ett rimligt belopp för detta brott mot arbetsmiljöreglerna? Knappast! Kan det helt enkelt vara så att myndigheten, genom att utfärda dessa viten, gör det hela lite väl enkelt för sig? Allt i en strävan att visa sig handlingskraftig.

När trycket på vården ökar används korridorer, dagrum och linneförråd, varje fri yta måste utnyttjas av det enkla skälet att patienterna måste beredas plats. Det vore gott och väl om utrymme alltid funnes och att ingen sjukhussäng med tillhörande patient någonsin stod trångt till, men detta är knappast den svenska vårdens huvudsakliga problem. Lokalytor i all ära, men brist på sköterskor, doktorer, sjukhustekniker och läkarsekreterare torde vara ett allvarligare dilemma.

Det är långa köer i vården som skapar överbeläggning. Det leder lätt till överansträngd personal. Kort sagt: en dålig arbetsmiljö. Sängar som inte är korrekt placerade enligt gällande regler torde bara vara ett symptom och långt ifrån det allvarligaste hotet mot en god hälsa för de anställda. Detta är det strukturella problem som snart sagt varenda svenskt landsting brottas med. Och i sammanhanget är Arbetsmiljöverkets ingripanden, till exempel mot medicinkliniken i Sundsvall, verkningslösa.

\"Långa köer skapar överbeläggning\"

Bildtext: Böter på 100 000 kronor kommer inte åt sjukvårdens verkliga problem.

Mer läsning

Annons