Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte behandla unga så här

/
  • LO varnar för konsekvenserna av att hundratusen unga står utan vare sig jobb, skola eller praktik. Den 90-dagarsgaranti sossarna föreslår är däför en viktig åtgärd.

Annons

Det är dags att lära sig ett nytt begrepp: NEET. På engelska ska det utläsas not in employment, education or training, alltså inte i arbete, utbildning eller praktik.Vanligtvis talar vi om ungdomsarbetslöshet. Då handlar det om unga mellan 16 och 25 i andel av arbetskraften i dessa årskullar. Den är förskräckande hög. Men den här gruppen handlar om unga som står ännu längre från arbetsmarknaden. De som behöver allra mest stöd.

En del kan väl för den delen åka jorden runt. Andra kanske är hemma med barn, även om antalet unga mödrar inte är så stort som i tidigare generationer. Men många står bara på sidan av samhället. I en grupp som stod utanför 08-11 befann sig mer än 60 procent i samma situation i över ett år. I Medelpad i dag är så mycket som var tionde ung människa i dag vare sig i jobb, utbildning eller praktik.

Det här är inget nytt fenomen. Men det är lika oacceptabelt för det. När de borgerliga tog över 2006 var siffran cirka 100 000. När LO undersökt saken så hade det ökat till 117 000 2012. Men om man sen får tro Svenskt Näringsliv Studio ett i P1 måndag), så har det sjunkit tillbaka igen till hundratusen. Att SN i detta sammanhang är mest intresserat av att ärerädda den borgerliga regeringen är lite märkligt. LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin satte i stället fokus på det självklara. En är för mycket – hundratusen är ett jätteproblem.

LO:s lösningar ligger nära vad Socialdemokraterna tidigare presenterat. Barnen ska fångas upp redan i förskola och småskola. Det hjälper de barn som behöver hjälp, men är också en social investering som betalar sig på sikt.

De som hamnar utanför har lägre utbildningsnivå, därför vill man göra gymnasieskolan obligatorisk så att det individuella ansvaret i det frivilliga gymnasiet förstärks med ett samhälleligt ansvar. Förstärkt studievägledning, bättre samverkan mellan myndigheter är en annan del. Liksom förstärkt vuxenutbildning. Det sistnämnda är ju klassisk socialdemokratisk politik. Det nya är att också Moderaterna under Anna Kinberg Batra börjat tala om saken. Det vore förstås bra om en bredare enighet kunde nås kring vuxenutbildningen.

Det sista är det tyngsta. Den 90-dagarsgaranti som fanns med i den budget som i december röstades ner av de borgerliga och de nyfascistiska Sverigedemokraterna, innehåller ett löfte att ingen person under 25 år ska gå sysslolös i längre än 90 dagar utan att erbjudas jobb, praktikplats eller utbildningsplats. Det är ett stort åtagande som inte kan genomföras på en enda gång. Men under mandatperioden borde det kunna genomföras bara regeringen nu får igenom sina budgetprioriteringar.

Mer läsning

Annons