Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte förneka att de finns

/

Annons

Likheten mellan den sovjetiska ubåten U137 och självmordsbombaren på Drottninggatan Taimour Abdulwahab är att vi sen dessa blivit kända, inte längre kan förneka vare sig att ubåtar eller terrorister finns i Sverige. Eller i varje fall fanns.

I planeringen måste vi hur som helst räkna med både fler utländska ubåtar och fler terrorister.

Samma dag som åklagaren lade ner förundersökningen om terrordådet på grund av att det bara finns en misstänkt, och han är avliden, så kom en rapport som uppger att 90 svenskar åkt till Syrien för att strida. I den mån det handlar om en strid för IS så måste man förstås reagera.

Här behöver vi inte tveka om att det rör sig om folkrättsbrott. Inte minst gäller det folkgruppen yazidierna, som inte ses med blida ögon av de bokstavstroende fanatikerna i IS, eftersom de sägs ha flera gudar och inte bara ha en, som de kristna och judar som också drabbas av IS terror, om än inte fullt så brutalt.

Sättet att offentligt halshugga västerlänningar är också ägnat att inge både skräck och avsky. Frågan är nu hur vi kan stoppa nya proselyter till denna rörelse.

Förslag finns om ny lagstiftning, men hur den ska kunna kontrolleras är svårt att föreställa sig.

Lättare är förmodligen att ha koll på dem som återvänder. Några lär få en avsky för krig som botar dem från att övergå till terror. Andra åter lär radikaliseras ytterligare.

I en miljö där människoliv inte värderas alls, finns säkert en risk för att man tar med sig detta synsätt hem.

På ett amatörpsykologiskt plan kan man förstås fundera över om det var vad som hände polismördaren Jackie Arklöv efter krigsdeltagandet i Bosnien. Den jämförelsen leder över till de svenska nazister som nu deltar i inbördeskrigets Ukraina på regeringssidan.

Säkerhetspolisen får inte glömma bort den gruppen när allt fokus nu sätts på islamister. Det var trots allt ur den miljön som den norske terroristen kom, som dödade 77 norska Socialdemokrater.

Det finns inga ursäkter för ett terrordåd som det Abdulwahab av allt att döma ensam försökte utföra på Drottninggatan i Stockholm. De oskyldiga julhandlarna han tänkte ta med sig i döden var verkligen oskyldiga.

Samhället måste försöka skydda sig mot både ubåtsintrång och individuell terror. Det förefaller därtill som om lösningarna måste likna varandra.

Dels måste vi ha resurser som klarar att övervaka och stoppa både ubåtar och terrorgrupper. Dels måste vi söka lösningar som mildrar motsättningarna.

Vi bör söka öppenhet och dialog både mot Ryssland, och mot de ungdomar som fångats av extremism vare sig den är i islamistisk eller högerextrem form. Några massmord med vänsterextrema förtecken har vi ju inte sett i Sverige, så det problemet är inte lika akut. Men självklart ska även dessa kontrolleras – och vid behov stoppas.

Mer läsning

Annons