Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vid sidan av målet

Annons
Så har då regeringen äntligen lanserat en åtgärd för att försöka minska arbetslösheten, men som brukligt skjuter regeringen vid sidan av målet. Finansminister Pär Nuders lovar i ett förslag att staten skall stå för mellan 25 och 75 procent av lönen när ett företag anställer långtidssjukskrivna. Det är självklart glädjande att det äntligen kommer åtgärder mot arbetslösheten från regeringshåll, men det kan knappast vara en framkomlig väg att låta staten subventionera de anställdas löner. Av detta tillsammans med statsminister Göran Perssons ofta upprepade mantra om att den öppna arbetslösheten kommer att sjunka under fyra procent kan vi sluta oss till att det mer handlar om att fixa och trixa med siffrorna än att skapa riktiga jobb.

Det är nästan pinsamt att se hur handfallen den socialdemokratiska regeringen står inför i stort sett alla svåra politiska frågor. Problemet med ökande sjukskrivningar lämpas över på företagen, vilka får betala en större del av kostnaderna. Nedläggningar av försvaret och företag som flyttar utomlands och ödelägger orter i Sverige skall hjälpas med utlokalisering av myndigheter istället för att stimulera till nyföretagande och entreprenörskap. Och så nu senast att subventionera anställningar istället för att ta tag i det verkliga problemet. Detta är exempel på åtgärder som mest liknar politisk kosmetika; något som smetas ut för att dölja hur verkligheten ser ut.

Mer pengar till Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, motstånd mot EU:s tjänstedirektiv och subventionerade löner skapar inga beständiga nya jobb. Vad som istället behöver är minskat krångel och lägre skatter för företagare och företagande och en mer flexibel arbetsmarknad. En konkret åtgärd vore att använda de pengar som i dag används till att dölja arbetslöshet genom så kallade arbetsmarknadspolitiska åtgärder satsades på att underlätta för företagande. Detta då det endast är genom nya och expanderande företag som vi kan knäcka arbetslöshetsnöten. Fler nya jobb i den privata sektorn som genom skatter och avgifter kan hjälpa till att finansiera det offentliga inte statligt subventionerade jobb som mest syftar till att hyfsa till arbetslöshetssiffrorna är vad som behövs för att Sverige skall kunna vara ett konkurrenskraftigt land även i framtiden.

Mer läsning

Annons