Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikten av riktiga jobb

Annons
I går debatterades arbetsmarknadspolitiken i riksdagen på begäran av centerpartiet. Och nog måste det tillstås att vi behöver en debatt i frågan, men mest av allt behövs rejäla krafttag mot arbetslösheten. Vi betvivlar inte att arbetslivsminister Hans Karlsson och hans ministerkollega Pär Nuder faktiskt vill få ner arbetslösheten, men de är inte särskilt övertygande i sina försök. Vi på ST får väl sägas tillhöra dem som fick sig en känga av Pär Nuder i förra veckans budgetdebatt och av Hans Karlsson i gårdagens debatt. Detta för att vi är kritiska mot fler arbetsmarknadspolitiska åtgärder och talandet om \"öppen\" arbetslöshet till skillnad från den verkliga arbetslösheten.

Vi är inte emot ams-åtgärder i sig, men vi anser och inser att dessa enkom inte bidrar till en permanent lösning av arbetslösheten. Både Nuder och Karlsson räknade i respektive debatt upp några exempel på hur ams-utbildningar och kompetensutveckling kan leda till nya jobb. Gott så. Det finns säkerligen exempel på människor som har fått jobb efter att ha gått på kurs hos arbetsförmedlingen. Men ofta tycks det oss att syftet med dessa ams-åtgärder inte i första hand är att de skall leda till nya jobb, utan att de syftar till att frisera den statistik som annars så tydligt skulle påvisa regeringens kapitala misslyckande.

Det finns ett begrepp som är talande, men samtidigt problematiskt att använda, och det är uttrycket \"riktiga jobb\". Med det brukar menas jobb i den privata sektorn; jobb som leder till ökade inkomster för stat och kommuner genom skatteintäkter. Detta till skillnad från jobb i offentlig sektor som aldrig kan finansiera sig själva, utan är beroende av tillskott utifrån. Varför är då begreppet \"riktiga jobb\" problematiskt? Därför att det kan stigmatisera den offentliga sektorn och dess anställda som tärande, som att deras jobb saknar värde. Och mer fel än så kan det ju inte vara. Det jobb som utförs inom den offentliga vården, inom kommunala skolor och inom äldreomsorgen är av yttersta betydelse för allas vår vardag. Men faktum kvarstår, denna verksamhet måste finansieras externt. Och just därför går det inte att nog mycket poängtera vikten av fler riktiga jobb i stället för fler ams-åtgärder.

\"regeringens kapitala misslyckande

Mer läsning

Annons