Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig debatt förminskas

/

Annons
Före detta vice statsministern, numera ambassadören i Brasilien, Margareta Winberg, har satt foten i munnen igen. Till den brasilianska veckotidningen Veja säger Winberg att jämställdheten i det svenska samhället får män att slå kvinnor. I samma artikel uppges det att 40 procent av Sveriges kvinnor utsatts för våld, en siffra som enligt bedömare på Brottsförebyggande rådet (Brå) bara kan vara hämtad ur en rapport skriven av den kontroversiella forskaren Eva Lundgren. En mer trolig siffra är enligt Brå drygt tre procent.
Enligt Winberg är de uttalanden som väckt uppmärksamhet "ett par citat lösryckta ur sitt sammanhang". Må så vara, men Winberg borde väl efter ett helt liv inom politiken vara mer slipad än att slänga sig med sådana påståenden i en intervju med en tidning? Våldet mot kvinnor är ett gigantiskt samhällsproblem, men den så viktiga debatten förminskas när grundlös statistik, och påståenden om att män slår kvinnor för att jämställdheten blivit bättre, börjar användas. I går diskuterades knappast våldet mot kvinnor i fikarum och på badstränder, snarare skrattades det åt det absurda påståendet i att i princip varannan man slår sin maka eller sambo. Winberg gjorde alla de misshandlade kvinnor hon försöker hjälpa en rejäl björntjänst genom att ställa upp på det hon själv kallar "ett två timmar långt samtal" med den brasilianska veckotidningen.
Winbergs agerande väcker också frågan om hur frispråkiga ambassadörer egentligen ska få vara. En ambassadör ska ju föra fram sitt lands ståndpunkter, och om de uttalanden som Winberg gjort är den svenska regeringens officiella linje är det fara å färde. Det är helt klart så att mångsysslerskan från Jämtland inte förstår vad hennes uppdrag går ut på. Winberg verkar inte representera någon annan än sig själv och ser tydligen inga problem i att hon ena dagen leder representationen i Sydamerikas största stat, andra dagen skriver krönikor i Expressen och tredje dagen arrangerar torgmöten hemma i Sverige med det socialdemokratiska kvinnonätverket Feministas.
Fackföreningarna på Utrikesdepartementet har mer än en gång protesterat mot att yrkesdiplomater behandlas styvmoderligt vid utnämningar och att toppolitiker samtidigt ges reträttposter som ambassadörer i viktiga länder. Margareta Winberg är blott det senaste exemplet på problemet att partibok går före kompetens i den svenska utnämningspolitiken.

" P artibok går före kompetens

*** removed caption text ***

Mer läsning

Annons