Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vila i frid, Nya Moderaterna

/
  • Efter valförlusten 2014 lämnade både Reinfeldt och Borg politiken och med det fanns ingen kvar av dem som bildade Nya Moderaterna.

Efter Moderaternas katastrofval 2002 började vad som skulle komma att bli Nya Moderaterna att ta form.
Arkitekterna bakom den genomgripande omgörningen av partiet var en liten kärna personer med Fredrik Reinfeldt i mitten.

Annons

Sven Otto Littorin, Per Schlingmann, och Anders Borg spelade alla centrala roller i den största förvandlingen i partiets historia. En strategisk och pragmatisk översyn av partiets politik genomfördes, och därefter anpassades politiken till en ny tid. Partiet blev lite mjukare i kanterna, lite mer liberalt, lite mindre konservativt.

Nya Moderaterna visade sig, trots att det inte saknades internt motstånd, bli extremt framgångsrika, på kort tid. Detta naturligtvis också tack vare bildandet av alliansen.

Redan i valet 2006 kunde Fredrik Reinfeldt inta statsministerposten och sedan regera under två mandatperioder, vilket är rekordlångt regeringsinnehav för en borgerlig regering i modern tid.

Sedan hände Sverigedemokraterna. I valet 2014 tappade alliansen regeringsmakten. Moderaterna gjorde inte ett så dåligt val i ett historiskt perspektiv, men inte tillräckligt bra för att behålla makten. Alla allianspartier tappade väljare, och flest moderatväljare tappades till SD.

Av den kärna som stod bakom bildandet av Nya Moderaterna finns ingen längre kvar, något som öppnat för en återgång till de gamla Moderaterna.

De som inte kände sig hemma i Reinfeldts parti och som inte alls förstod hans tal om öppna hjärtan har nu fått starkare röster, och under helgens partistämma begravdes de Nya Moderaterna och de gamla återuppstod med full kraft.

Medan de Nya Moderaterna insåg vikten av den svenska modellen vill partiet nu reformera LAS. Reinfeldts öppna hjärta har bytts ut mot Anna Kinberg Batras som vill införa gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd samt ge kommuner möjlighet att förbjuda tiggeri.

Det återstår nu att se om dessa åtgärder kan locka tillbaks väljare från SD. Jag är ytterst tveksam till att strategin är särskilt effektiv.

Läs också: Förslag om tillfälliga uppehållstillstånd är effektlös populism

Mer läsning

Annons