Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken framtid för EU:s författning?

/

Annons
EU:s ministerråd beslutade i helgen att ta en tankepaus i arbetet med att ratificera författningen. Det var klokt, men det får inte innebära att en lättad Göran Persson lägger hela förslaget i frysboxen och stryker EU från agendan under ett år. Tvärtom, det är nu den verkliga debatten ska börja.
Det vore ett stort misstag att helt kassera det arbete som gjorts av konventet. Författningsförslaget har många fördelar och skulle ha gjort EU mer effektivt och demokratiskt. Det har nog fallit i sin nuvarande form men vissa saker kan räddas, till exempel de avsnitt som handlar om att ministerrådet ska lagstifta i offentlighet (det görs inte idag och det är en demokratisk skandal), ökad \"subsidiaritetskontroll\" och mer och tidigare samarbete med de nationella parlamenten. Allt detta kan införas omedelbart, utan fördragsändringar, och genom att öka öppenheten och demokratin inom EU skapar vi bättre förutsättningar inför det fortsatta arbetet. I en senare översyn bör fokus ligga på kompetensfrågorna. Idag ägnar sig EU åt allt för många frågor och det är uppenbart att en prioritering av samarbetet behövs, inte minst efter misslyckandet med att komma överens om budgeten och vad pengarna ska användas till.
Tre frågor skulle jag vilja lyfta fram inför debatten: utvidgningen, ekonomin och det polisiära samarbetet. Utvidgningen får inte stoppas. Enandet och öst och väst är EU:s största framgång och vi kan inte stänga dörren för dem som hoppas och kämpar i våra grannländer Ukraina, Balkan, Turkiet etcetera när de uppfyller kriterierna. Demokratin i dessa länder stärks genom att EU-medlemskapet blir en reell möjlighet.
EU-ländernas ekonomier är i kris. Omfattande reformer krävs och vi behöver satsa mer på att underlätta företagande, rörlighet, forskning och tillväxt. Vi kan inte låta de protektionistiska krafterna vinna om vi vill slå vakt om den europeiska välfärden i framtiden.
Slutligen visar alla undersökningar att EU:s medborgare vill att EU ska vara starkt när det gäller brottsbekämpning. Vi behöver bättre analys, operativt samordning och underrättelsesamarbete, helst i form av ett slags europeiskt FBI.
Till syvende og sidst handlar EU-projektets framtid om ledarskap och sådant är det pinsamt ont om i dagens Europa. De flesta tycks vilja göra som Göran Persson, stoppa huvudet i sanden och hoppas att EU försvinner. Det duger inte, EU-politiken måste integreras i vår vardag på ett helt annat sätt än tidigare. Det är denna rädsla för att diskutera EU som får medborgarna runt om i Europa att undra vad det är för förening de är med i som inte ens deras regeringar försvarar.

Mer läsning

Annons