Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken väg väljer de borgerliga?

/

Annons

Fokus i svensk politik har den senaste tiden legat på onsdagens budgetomröstning i riksdagen. I dag får vi, om SD nu inte ändrar sig igen, veta hur rasistpartiet ställer sig i omröstningen. Röstar de på de borgerligas alternativ så går den igenom. Om alla de borgerliga röstar på sitt eget förslag.

Inför omröstningen har rätt mycket fokus lagts på att visa vad SD röstar nej till om man väljer de borgerligas budget. Det handlar om saker som SD drev i valrörelsen som pensionärsskatten. Men även om höjningen av taket i a-kassan som också varit ett av SD:s alla vidlyftiga vallöften.

I gårdagens DN ställde ordförandena i både LO, TCO och Saco sig bakom de rödgrönas budgetförslag om a-kassan.

I fredags ställde sig pensionärsorganisationerna, inte bara arbetarrörelsen närstående PRO utan också SPF, bakom åsikten att ett ja från SD till de borgerliga skulle strida mot deras eget vallöfte om sänkt pensionärsskatt, något som finns i de rödgrönas budget.

Skattebetalarnas Förening! var förstås snabbt ute med påpekandet att den som har en bättre pension inte skulle få någon sänkning. Men det är ju lite poänglöst eftersom de borgerligas budget inte ger sänkning till någon pensionär. Det var väl därför SPF skrev ihop sig med de andra.

Min bedömning är dock att SD väljer att strunta i sakpolitik och politiskt innehåll. Hur påverkar då detta de borgerliga? De har att inför omröstningen fundera över de alternativ som kan uppstå efter omröstningen.

Det första är att man ändrar sig och väljer att regera med aktivt stöd från SD. Jag är kanske godtrogen, men jag har svårt att tro att hela borgerligheten väljer den vägen. För det andra kan man välja att förhandla med S och/eller MP om den ekonomiska politiken. Här finns en stående inbjudan från Stefan Löfven som aktivt söker ett block­överskridande samarbete.

Det vore det långsiktigt bästa för Sverige – som valresultatet blev. Om det är för jobbigt för de borgerliga återstår att ett par av deras partier lägger ner sina röster – eller nyval! Svante Säwén

Mer läsning

Annons