Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket samhälle vill du ha?

Annons

Krönika Sommarvärmen har fått ge vika för lågtrycken. I politiken är det däremot högtryck. Det är bra, det är så det ska vara i en levande demokrati, där många åsikter ska komma till tals.

Tyvärr använder partierna alldeles för mycket siffror, procent och statistik för att övertyga om sin politiks förträfflighet. Jag gör det också. Ändå vet jag, att statisk kan användas nästan hur som helst.

Nu florerar det på nätet en tabell, där Moderaterna jämför olika siffror för 2005 och 2013 för att bevisa hur bra vi har fått det med högerregeringen. Bland annat ska vi ha lägre arbetslöshet, vilket inte stämmer med uppgifterna i regeringens egna budgetar. Varför tar man i sådana här jämförelser inte upp frågor om skolresultat, antalet uppklarade brott, utförsäkrade eller vår försvarsförmåga?

Jag tycker att den politiska debatten mer bör utgå från de ideologiska skillnader som finns mellan partierna. Vart vill vi, vilket samhälle vill vi ha?

Grunden för oss Socialdemokrater är alla människors lika värde. Det behöver vi påminna varandra om när misstänksamhet mot det främmande och renodlad rasism sprider sig i landet.

Frågan om allas lika värde visar sig också i konkret dagspolitik. Får alla barn samma start i livet i en bra skola? Får alla unga chans till jobb i början av vuxenlivet? Får alla sjuka den bästa vården, oavsett tjockleken på plånboken?

Åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga, är en formulering som väl beskriver vår politik.

Alla kan vi förlora jobbet, alla blir vi någon gång sjuka.

Då ska vi ha ett samhälle som ställer upp för dig. Ett samhälle där alla bidrar till det gemensamma efter förmåga handlar om solidaritet mellan människor, men också om plikten att göra rätt för sig.

Om tre veckor lägger du din röst i valurnan. Du avgör vilken väg vårt land ska ta in i framtiden. Om du delar det något av vad jag försökt uttrycka här ska du lägga din röst på Socialdemokraterna.

Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S), Sundsvall

Mer läsning

Annons