Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill Löfven avlöva länet?

/

Det sista som Västernorrlands län behöver just nu håller på att hända. Statliga jobb riskerar att försvinna från länet när Skatteverket centraliserar verksamheten.

Annons

Om det vill sig riktigt illa kan kontoren och Örnsköldsvik, Sollefteå och Sundsvall gå miste om viktiga arbetstillfällen. Precis som Kramfors gjorde när Lantmäteriet lämnade kommunen, och precis som Sollefteå gör när myndigheter nu avvecklar även där.

Sedan tidigare hänger ett damoklessvärd över Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och utbildningsanläggningen på Sandö.

Med de små stegens tyranni fortsätter nu en utveckling där statliga jobb centraliseras, och där kommuner i Västernorrlands län konsekvent tycks dra det kortare strået. Så skulle det ju inte bli. Det förespeglade såväl de rödgröna som de borgerliga partierna.

Det är märkligt vad politiska partier kan förändras av att växla från regeringsställning till opposition eller vice versa. Av allt att döma är de politiska blocken ungefär lika goda kålsupare i detta avseende. Den som ena dagen sitter med maktens ansvar – och föredrar långsamma processer som går att överblicka, kontroller och finansiera – kan plötsligt komma ut som den mest gapiga överbudspolitikern när styrkeförhållandena väl har skiftat.

En sådan metamorfos har Moderaterna och Folkpartiet nyligen genomgått i försvarsfrågan. Samma partier som under åtta år i regeringsställning bokstavligen höll igen på krutet tävlarna nu om att vilja satsa mest pengar, samtidigt som regeringen anklagas för att agera för långsamt.

Möjligen kan regeringens passivitet inför hur statliga myndigheter lämnar småorter i sticket ses som ett annat uttryck för samma fenomen. För det är en sak att sitta i opposition och uppröras över svek mot landsbygden, men det är helt en annan sak att överta makten och se till att sådana svek förhindras i praktiken.

Centerpartiets riksdagsledamot från länet, Emil Källström, har i veckan varit hård i sin kritik mot regeringen. Skatteverkets planer beskrevs som orimliga och Källström var tydlig med att det var den nuvarande regeringen som borde hållas ansvarig. "Det är nästan så att man undrar om Socialdemokraterna genomför sina centraliseringar nu och hoppas att de glömts till nästa val", dundrade Källström i en kommentar.

Det ingår förvisso i oppositionspolitikerns skyldigheter att granska makten, men vad Källström bortser från är att Stefan Löfven regerar med Alliansens budget. Den som vill gå till botten med ansvarsfrågan kan rimligen inte utelämna denna detalj i sammanhanget.

Frågan kvarstår dock. Vill Löfven avlöva länet? Mycket lite talar för att så skulle vara fallet, men det borde vara möjligt för regeringen att förhindra liknande felprioriteringar i framtiden.

Om Löfven vill slippa svekdebatter på hemmaplan kan det vara en god idé att formulera direktiv för hur myndigheternas verksamheter ska organiseras geografiskt över landet.

Hur sådana principer eller regleringsbrev ska utformas i detalj må vara osagt, men den politiska ambitionen måste vara tydlig. Hela landet ska leva.

Mer läsning

Annons