Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill S verkligen samarbeta?

/
  • Statsminister Stefan Löfven i riksdagens partiledardebatt.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) brukar säga att han leder en samarbetsregering. Det är svårt att tro när man hör honom tala och debattera, nu senast i riksdagens sista partiledardebatt före sommaruppehållet.

Menar Löfven, och regeringen, allvar med orden om att göra upp över blockgränsen så framstår det som en kontraproduktiv strategi att utmåla sina motståndare som ondsinta politiker som vill skära ner välfärden för allt och alla.

I partiledardebatten så talade Löfven till exempel om Alliansens "nedskärningsagenda". Så bygger man rimligen inte upp ett ömsesidigt förtroende.

Sant är att de fyra borgerliga partierna hittills i de flesta fall har satt en sammanhållen allians före uppgörelser över blockgränsen, men det återstå mer än tre år av mandatperioden. Mycket kan hända på den tiden.

Förändringen av föräldraförsäkringen som nyligen beslutades kan fungera som en modell för hur ett blocköverskridande samarbete i riksdagen skulle kunna se ut.

I just det fallet stödde Folkpartiet, som enda Alliansparti, det förslag som regeringen och Vänsterpartiet drev.

I andra frågor kan man tänka sig att regeringen hänger av Vänsterpartiet för att kunna göra upp med fler Allianspartier i olika sakfrågor, utan att för den skull ha ett organiserat regeringssamarbete.

Ett blocköverskridande samarbete skulle i många fall säkert ha förenklats om regeringen enbart bestod av Socialdemokraterna i stället för av en koalition mellan S och Miljöpartiet.

Den sittande energikommissionens arbete skulle till exempel ha mycket större förutsättningar att uppnå något bra om Miljöpartiet – som i energifrågan intar en extremposition – inte satt med vid förhandlingsbordet.

Ett första steg mot mer av samarbete i stället för mer konflikt i riksdagen vore att samtalsklimatet förbättrades.

Det går inte att i ena stunden lyfta fram vikten av samarbete om man i nästa stund raserar förtroendet partierna emellan med oförsiktiga ord.

Mer läsning

Annons