Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vin och vatten

/
  • Kraven på studenterna får inte sänkas bara för att fler skall gå igenom systemet.

Annons
I går lade den borgerliga alliansen fram ett gemensamt program för den högre utbildningen. Förslagen är ömsom vin, ömsom vatten. Vi håller med om att det är viktigt att inte tumma på kvalitén när trycket på att allt fler skall utbildas ökar, och att förkunskapskraven bör skärpas. Som vi tidigare har skrivit är det rimligt att det krävs godkänt i engelska och svenska för att läsa vid våra universitet och högskolor. Har studenterna inte denna grundläggande förståelse i dessa två språk får de nog svårt att tillgogogöra sig de högre studierna.

I dagsläget tycks det som att regeringen med stödpartier till varje pris vill att hälften av alla som lämnar gymnasiet skall studera vidare; alldeles oavsett deras förkunskaper. Ett krav på ett godkänt betyg i svenska och engelska skulle enligt vänsterkartellen fungera som ett onödigt hinder. Men att ställa låga krav blir en björntjänst för studenterna. Man kan fråga sig om inte regeringen försöker använda våra högskolor och universitet för att dölja den stora ungdomsarbetslösheten. Vi får aldrig sänka kraven på den högre utbildningen bara för att vi ska lyckas skeppa fler igenom våra utbildningsanstalter. Ett stort problem här är att lärosätena får \"peng per poäng\". Det vill säga ju fler studenter som slussas igenom med godkänt resultat, desto mer pengar till institutionen. Det kan då verka lockande att sänka kraven för att examinera fler.

Vad det gäller synen på den språkutbildning som inte avser engelska, skjuter dock alliansen bredvid målet. Språkkunskaper är av enorm vikt i globaliseringens tidevarv, därom råder det inget tvivel. Men att som folkpartiets skolpolitiske talesman Major Björklund och hans tre kollegor vill ett tredje språk skall krävas för att antas till \"merparten av högskolans längre utbildningar\" är att gå för långt. Även om det är önskvärt att fler lämnar gymnasiet med kunskaper i ytterligare språk än engelska så bör det inte vara ett absolut krav för högre utbildning.

Alliansen menar också att nybörjarkurser i språk inte hör hemma på universiteten, utan att dessa kunskaper skall studenterna ha tillgogogjort sig tidigare. Den åsikten är förvisso korrekt, men när verkligheten inte ser ut så är det trots allt bra att dessa kunskaper kan inhämtas i efterhand även på universiteten. Dessutom kan det ju finnas studenter som vill komplettera sina studier med ett fjärde språk, att försvåra detta är bara dumt.

\"låga krav blir en björntjänst

Mer läsning

Annons