Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vingligt av centern

Annons
Det tog inte många dagar efter att den borgerliga alliansen kommit överens om att vänta med en eventuell misstroendeförklaring mot någon av regeringens ministrar innan centern i onsdagskväll meddelade att man trots allt sökte stöd för ett misstroende riktat mot utrikesminister Laila Freivalds. Centerns vingliga hanterande av den rådande situationen är svår att förstå. Vi har tidigare gett uttryck för åsikten att ett misstroendeförklaring direkt borde ha riktats mot Göran Persson. Det är han som bär det övergripande ansvaret och även om det inte finns någon parlamentarisk majoritet för att fälla regeringen så vore det en klar, tydlig och viktig markering. Även Göran Persson har uttryckt detta och uppmanat oppositionen att rikta en misstroendeförklaring mot honom, varför låta tillfället försvinna istället för att ta upp den kastade handsken?
Det är uppenbart att centern nu tror sig agera på ett taktiskt riktigt sätt och att de skall kunna vinna politiska poäng på sitt agerande visavi Laila Freivalds. Partiet har säkert nervöst bläddrat igenom opinionsundersökningar och kvällstidningsintervjuer med drabbade som riktar sitt missnöje mot utrikesministern snarare än mot statsministern. Men om vi nu skall ge oss i kast med att diskutera taktik och politiskt rävspel, borde inte oppositionen låta Freivalds vara ifred? Hon är i dagsläget snarare en belastning än en tillgång för regeringen, något som borde glädja oppositionen.
Dessutom spelar centern miljöpartiet i händerna genom denna tilltänkta misstroendeförklaring. Nu har miljöpartiet chansen att distansera sig från regeringen och visa att man inte helt och hållet dansar efter Perssons pipa, men med följden att regeringen ändå sitter kvar och det rödgröna samarbetet kan fortsätta. Peter Eriksson sitter säkert i Kalix och gnuggar sina lovikavantar i pur förtjusning.
Centerns agerande för bort fokus från regeringens kapitala misslyckande för att istället rikta det på alliansens oenighet. I och med detta det som att oppositionen försöker slå mynt av katastrofen, något som kanske kan slå tillbaka och snarare generera antipati än sympati för alliansens regeringsalternativ.

\"Ta upp den kastade handsken

Mer läsning

Annons