Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstberoende spelmaskin

Annons
Statliga Svenska Spel är en vinstmaskin. Genom smart marknadsföring av ett allt bredare utbud av spelprodukter rullar miljarderna in till statskassan i allt stridare ström. Från bolaget självt heter det att Svenska Spel kan ta sociala hänsyn på ett helt annat sätt än ett privat bolag. I praktiken är det dock väldigt svårt att hävda att det finns någon avgörande skillnad.
Förvisso vill inte Lotteriinspektionen i nuläget låta Svenska Spel att vara med och dela på marknaden för poker och kasino på internet, men utvecklingen är tydlig. Den handlar om att göra det enklare och mera lockande att spela. Lättillgängligt är ledordet, vilket rimmar på förgängligt, den krassa verklighet som allt spelande bygger på.
Att bolagen gör stora vinster beror ju på att så många förlorar sina insatser. Av vinsten från Svenska Spel går bara en liten rännil till att förebygga spelberoende, något som borde vara prioriterat om det sociala ansvarstagandet verkligen var vägledande. Att göra ett stort nummer av skillnaden mellan spelbolag i statlig och privat regi ter sig mot den bakgrunden som allt mindre relevant. Spelandet må vara med och finansiera föreningsverksamhet, men det hjälper knappast dem som fastnar i beroende.

Mer läsning

Annons