Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Y:et - en symbol för hela länet

/

Ska frågan om det förfallande Y:et i Timrå äntligen få en lösning?

Annons

nyhetsplats i ST kan vi läsa att politikerna i kommunen nu har tagit omtag och försöker hitta en lösning för konstverket. Bättre sent än aldrig får vi väl konstatera, även inte särskilt mycket tycks vara nytt under solen. Det som föreslås är sådant som redan har diskuterats länge, som att få Y:et byggnadsminnesförklarat.

Bland annat ska man nu också undersöka vilka utvecklingsmöjligheter det finns i området. Det är förstås bra, även om det spontant är svårt att se exakt vilken verksamhet som skulle kunna bedrivas i området. Y:et är inte placerat på Medelpads mest attraktiva geografiska plats. Tidigare höll turistbyrån i Timrå till i Y:et, men för att någon sådan verksamhet skulle kunna återupptas så krävs renoveringar. Och det har historiskt varit ytterst svårt att hitta någon – privat eller offentlig – som är beredd att skjuta till de pengar som behövs. Vad talar egentligen för att någonting har ändrats på den punkten?

Skulle Y:et förklaras som ett byggnadsminne så skulle Timrå kommun kunna ansöka om bidrag från Riksantikvarieämbetet för att bekosta åtminstone delar av upprustningen.

Det är helt oförsvarligt att ett betydande konstverk av länets främste konstnär tillåts stå och förfalla så som har skett de senaste åren. Y:et är både en symbol och en angelägenhet för hela Västernorrland och det är därför rimligt att fler än Timrå kommun är med och står för fiolerna när det ska renoveras.

Något borde egentligen ha gjorts för länge sedan för att rädda Y:et. För varje år som går blir renoveringsbehovet, och därmed också kostnaderna, större.

Mer läsning

Annons