Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Fortsätt att jaga de skyhöga vinsterna på välfärden

Annons
Fria skolvalet skulle bli bättre för alla – men det blev inte så, menar Lina Norberg Juuso. Bild: Scanpix

Det var inte oväntat att förslaget om reglering av vinster i välfärden röstades ner i riksdagen. Det var en given utgång. Alliansen och Sverigedemokraterna fällde förslaget. Anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna var emot vinster i välfärden inför förra valet och gick därmed i samklang med sina sympatisörer. Sedan blev partiet uppvaktat av lobbyister som tycker att det är helt rimligt att privata företag kan göra oreglerade vinster på folks skattepengar och tja… Sverigedemokraterna vände i frågan. Kanske var det skönt för partiet att någon äntligen pratade med dem. Att de släpptes in i värmen.

Socialdemokraterna måste fortsätta driva frågan om vinster i välfärden trots nederlaget och specifikt rikta in sig mot friskolorna. Det av flera skäl. Den viktigaste orsaken är faktiskt att dagens skolsystem inte fungerar som det var tänkt. I Sverige kan skolor ha flera olika huvudmän: statlig (bland annat sameskolan), kommunal och så friskolorna då.

Det fria skolvalets tanke var att när elever (i huvudsak deras föräldrar) kan välja skola så vässas alla skolor i konkurrensen. Det skulle bli bättre för alla. Men det blev ju inte så. Marknadstänk fungerar inte när det gäller barn och utbildning.

Istället ledde reformen till segregation och sämre skolresultat. I ett klassrum skapas kunskapskulturer. När det är en blandning av hög- och lågpresterande elever höjs den allmänna ribban. De högpresterande ”drar” de med tuffare förutsättningar framåt. Det är också så att de högpresterande kan boostas av dem med svårigheter genom kamratstödjan. Att förklara för klasskompisen hur ett mattetal ska lösas stärker nämligen den egna kunskapen.

Det kan alltså vara gynnsamt även för de högpresterande att gå i blandade grupper. Men som det är nu så är det generellt föräldrar med socialt och ekonomiskt kapital som väljer friskolor till sina barn. Och kvar i den kommunala skolan blir elever med helt andra förutsättningar.

Risken är uppenbar att det blir en ”lägre” kunskapskultur i ett klassrum där inga högpresterande elever finns kvar. Lägg sedan till det orättvisa att elever i friskolorna kan få högre betyg än kompisen i den kommunala skolan – trots att hen inte kan mera.

Friskolor sockrar sina betyg och ger därmed sina elever en gräddfil till yrkeslivet och högre studier. På de kommunala barnens bekostnad. Att friskolebarnen får högre betyg är inte konstigt. De är ju kunder i ett företag och alla företag vill ha nöjda kunder, annars drar kunderna någon annanstans. Och vinsten till ägarna och aktieägarna minskas.

Oseriösa friskoleaktörer måste därför bort från marknaden och ett sätt är helt enkelt att begränsa möjligheten till oreglerade vinster. Våra skattepengar behövs till välfärden. Till fler pedagoger och barnskötare, till fler lärare och kuratorer. Det är inte rimligt att det nu går privata bankkonton på barnens bekostnad.

Lina Norberg Juuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons